Forrás: NOL

Újabb merénylet Gázában

Hírösszefoglaló, 2005. január 19. 00:00

Ismét öngyilkos merénylő robbantott a Gázai övezetben. A terrorakciónak áldozatai vannak. – Nem hallgatunk azokra, akik azt akarják, hogy állítsuk le a cionisták elleni akcióinkat – így reagált tegnap az Iszlám Dzsihád a január 9-én megválasztott új palesztin elnök felhívására – jelenti a Reuters.

Mahmud Abbasz az Izraellel megszakadt béketárgyalások folytatásának reményében szeretné elérni, hogy a radikális csoportok fogadják el tűzszünetet. Az izraeli kormány korlátozott haladékot adott az új palesztin vezetőnek a fegyveresei elleni fellépésre. A tárgyalások azután maradtak félbe, hogy a múlt héten három palesztin öngyilkos merénylő megölt hat izraeli katonát a Gázai övezetben, a nagy forgalmú Karni átjárónál. A palesztin hatóság (PH) elnöke utasította a biztonsági erőket, hogy akadályozzák meg az Izrael elleni támadásokat, ám tegnap palesztin felkelők rakétákkal és gránátvetőkkel támadtak egy gázai zsidó telepet.

Abbasz törekvését az izraeli kormány a „jó irányba tett kis lépésnek” minősítette, azonban elvárja, hogy az intézkedés valóban vessen gátat a terrorista akcióknak. Az izraeli kormány név nélkül nyilatkozó illetékese szerint ha a palesztin elnök nem a terroristák túszaként fog viselkedni, akkor Izrael hajlandó lesz a palesztinokkal összehangolni a Gázai övezetből való kivonulást. Ha azonban Abbasz nem képes fellépni a terrorista csoportokkal szemben, akkor Izrael egyoldalúan fogja kivonni csapatait a térségből, és evakuálni az ott élő nyolcezer zsidó telepest. A terv végrehajtása után azonban nem lenne hajlandó kompromisszumra Ciszjordániában.

Abbasz kezdeményezésének ellenzői között van a szélsőséges szervezetek mellett a keményvonalas palesztin főtárgyaló, Száeb Erekat is. Izraelnek vissza kellene térnie a tárgyalóasztalhoz, hogy megállapodjanak az erőszakos cselekmények kölcsönös leállításáról a közel-keleti rendezésre hivatott útitervnek megfelelően – mondotta.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.