Túlélet

sofar, 2005. január 18. 23:00  JNA24 médiafigyelő, NOL Add comments

Forrás: NOL

Túlélet

Miklós Gábor, 2005. január 19. 00:00

A kerek évforduló tegnap újra egybeterelte a közjogi méltóságokat, politikusokat. Megtelik ilyenkor a nagytemplom is a Dohány utca sarkán. A beszédfolyamban aligha merült fel: többnyire turisták töltik meg az épületet. Hatvan éve, amikor az ukrán frontok élve találtak hetvenezer embert a pesti gettóban, gyakorlatilag már megszűnt a magyarországi zsidóság. Magyar zsidók, zsidó magyarok – kinek hogyan tetszik – többségükben elégtek Auschwitzban, elpusztultak a munkaszolgálatban, belelőtték őket a Dunába. Akik megmaradtak, akik azóta születtek – túlélők.

Én emlékszem, az ötvenes években bizonyos szavak is tilalmasak voltak. A túlélőket – ‘a nácizmus üldözötteiként’ emlegették. Ezzel felmentést kapott az egyszerű kisajátító, feljelentő, a faji törvényeket megszavazó keresztény főpap. S így sikkadt el, az igaz embermentők emléke.

A rettentő tényeket ma azzal fedjük el, hogy a népirtást idegen szóval nevezik. Holokauszt. Bibliai terminus ez, az ókorban a teljesen elégő áldozatot jelölte. A Dunába lőtt családokat, a gázba hajtott, a rámpán agyonvert embereket nem engesztelésül áldozták fel… Miért akarta volna az Örökkévaló, hogy elégessék őket? Az idegen szó használata távolivá teszi a tegnapelőtti bűnt. A túlélők közben egyre kevesebben vannak. A gyilkosok sikere: a túléltek maguk próbálták távol tartani utódjaiktól a történteket.

A hazugságokat nem szüntette meg a demokrácia, a gyűlölködést nem tiltotta be a jogállam. Az antiszemitizmus már nem kocsmaasztalok felett, hanem pártocskákban, lapokban, az interneten tenyészik. Együtt a mocskos szájú cigányellenességgel. A rémisztgetést csak azok értik, akik időhiány miatt maradtak életben. És utódaik, akik örökölték a szülők félelmeit. Ezeket a félelmeket kellene végképp eltörölni. A politikusok kivonulásai az emlékhelyekre jelezhetik a véletlenül életben maradottaknak, utódaiknak, mindenféle üldöztetés áldozatának, hogy a létező rendszer az ő oldalukon áll. Elég ez? Addig kell beszélni minderről, amíg bárhol felmerülhet: embercsoportok, népek, vallások hívei eltüntethetők, kiirthatók, s a bűn letagadható. Nemcsak nullára végződő évfordulókon.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.