Forrás: Magyar Rádió

Hatvan éve szabadult fel a budapesti gettó

2005. január 18., kedd 11:31

278 olvasás

Emlékező istentiszteletet tartott a Zsidó Hitközség a budapesti gettó felszabadításának 60. évfordulója alkalmából a Dohány utcai zsinagógában.

A holokauszt nem egy a bűnök közül, hanem a bűn. Nincs rá bocsánat, mert a gonoszság bűnét nem lehet megbocsátani – mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy a rossztól csak az véd meg bennünket, ha nem engedjük felejteni, ami történt, ezért nem szabad hagyni, hogy átírják a történelmet, hogy megkérdőjelezzék a bűn létezését. A Magyar Köztársaságban csak a kölcsönös megbecsülésre, tisztességre épülhet közös nemzeti létezésünk – mondta a kormányfő, hangsúlyozva: mindenki, akit megsebeznek, megaláznak a testvérünk, higgyen bármilyen istenben is.

Fröchlich Róbert főrabbi a nyilas uralom embertelenségére emlékezett, majd arról beszélt, hogy a gyász nem múlik, de a zsidóság hálát ad az életért, amelyet a gettó felszabadításakor visszakapott. Ugyanakkor elmondta, sokan ma is megrettennek egy karlendítéstől, mert tudják, ezzel kezdődött. Úgy látja, a közélet ma is tele van nyílt vagy burkolt gyűlölködéssel, antiszemitizmussal. Mint mondta, a sajtó és a politika ma is ettől fröcsög, ahhoz pedig, hogy az emberi érték fokmérője ne lehessen többé más, mint a tisztesség, a becsület, minden oldalról határozottan, keményen fel kellene lépni a kirekesztők ellen.

A Dohány utcai zsinagóga istentiszteletén Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi azért imádkozott, hogy az emberben ne legyen indulat és vádaskodásban. Oroszország magyarországi nagykövete pedig, az orosz külügyminiszter üzenetét olvasta fel. Az emlékezők megkoszorúzták a Wesselényi utcai emléktáblát.

Az istentiszteleten részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a kormány több minisztere és államtitkára, Boross Péter és Orbán Viktor volt miniszterelnök, Demszky Gábor főpolgármester, Áder János, Pokorni Zoltán, Deutsch Tamás Fidesz képviselő, Herényi Károly, MDF frakcióvezető.

Nánási Anikó

Comments are closed.