Forrás: NOL

Tagadja a nácivadászok vádját Zentai

Népszabadság Online, 2005. január 17. 13:39

Tagadja a háborús bűn vádját az ausztráliai Perthben élő Charles Zentai. A nácivadászok szerint Zentaival kapcsolatos állításaikat komoly bizonyítékok támasztják alá.

A 86 éves Zentai nyomára az „Utolsó esély” akció keretében bukkantak a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal központ nácivadászai. A férfit azzal gyanúsítják, hogy a magyar hadsereg  tisztjeként 1944. november 8-án egy budapesti katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember meggyilkolásában, akinek holttestét kövekkel terhelve dobták a Dunába. Két bűntársát, ugyancsak magyar katonatiszteket, a II. világháború után gyilkosság miatt elítélték, neki azonban sikerült kijutnia Németországba, ahonnét az 1950-es években kivándorolt Ausztráliába.

A Wiesenthal-központ fő nácivadásza, Efraim Zuroff a háborús bűnös ügyének gyors kivizsgálására szólította fel a magyar és az  ausztrál hatóságokat. Zuroff szerint a Wiesenthal központ bőséges dokumentációhoz jutott Zentai bűncselekményeiről, és ezt már tavaly  november 17-én eljuttatta a két érintett ország hatóságaihoz. „A gyilkosság óta eltelt hosszú idő nem menti fel a gyilkost, és erősen  hisszük, hogy igazságot lehet szolgáltatni ebben az ügyben. Ezért rendkívül fontos, hogy a két kormány együttműködjön a vizsgálat felgyorsítása és a bűnösök mielőbbi felelősségre vonása érdekében” –  hangsúlyozta a jeruzsálemi közlemény.

A nácivadász az ausztrál Nine Network televíziós állomásnak hangsúlyozta, hogy bizonyítékok tekintetében ez egyike a legmegalapozottabb eseteknek, amelyet az ausztrál szerveknek átadtak.

Zentai szintén a Nine Network szerint helyi idő szerint vasárnap este azt állította, hogy nem ismerte a meggyilkolt fiatalembert, hozzátéve: a vádak nem igazak, és kész hazatérni Magyarországra, hogy tisztázza magát. Fia úgy nyilatkozott: bizonyítani tudja, hogy apja a vádban szereplő dátum előtt egy nappal már elhagyta több száz emberrel együtt Magyarországot.

Chris Ellison ausztrál igazságügy-miniszter hivatala közölte: folyik a szövetségi rendőrség  vizsgálata a Zentai elleni vádakról. Philip Ruddock ausztrál főügyész emlékeztetett arra, hogy kiadatási egyezmény van érvényben Ausztrália és Magyarország között, de az eljárás lefolyásának gyorsaságáról és annak jellegéről nem tudott állást foglalni, mert az ügy egyelőre a szövetségi rendőrség kezében van.

Az „Utolsó esély” elnevezésű, a még élő náci háborús bűnösök felkutatására Magyarországon tavaly júliusban indult akció, amelynek  keretében 10 ezer dollár jutalmat tűztek ki a nyomravezetőknek, 2002-ben kezdődött a balti országokban, s jelenleg még Ausztriában, Németországban, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában és Ukrajnában folyik.

Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a minisztérium 2004 decembere óta folytat előzetes vizsgálatot a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ által jelzett feltételezett magyar náci bűnös ügyében. „A háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó szervezet által megküldött adatok alapján a Külügyminisztérium olyan történészi szakvéleményeket kapott, amelyek indokolttá tehetik az igazságügyi eljárás megindítását. Ezért a Külügyminisztérium az ügyet illetékességből az ügyészi szervekhez, illetve az Igazságügyi Minisztériumhoz irányítja” – áll a közleményben.

A tájékoztatása szerint Efraim Zuroff február elején Budapestre látogat, hogy megbeszéléseket folytasson a feltételezett magyar náci ügyében.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.