Forrás: NOL

Öngyilkos merénylet a Gázai övezetben

Népszabadság Online, 2005. január 18. 18:57

A Hamász szélsőséges szervezet vállalta annak a merényletnek az elkövetését, amely kedd este történt a Gázai övezet egyik fő határátkelőjénél.

Izraeli hivatalos személyiségek szerint a merényletben egy izraeli életét vesztette és legkevesebb hatan megsebesültek, közülük többen súlyosan. Szemtanúk közlése szerint a legnagyobb zsidó telep, Gus Katif közvetlen közelében egy palesztin öngyilkos merénylő robbantotta fel saját járművét, amikor izraeli katonák ellenőrizni próbálták azt. A merényletről beszámolt az izraeli hadsereg rádiója is, részleteket azonban nem közölt. 

Az öngyilkos robbantásra röviddel azután került sor, hogy Gáza városába érkezett Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság új elnöke. Abbász korábban azt nyilatkozta: azzal a célkitűzéssel utazik a városba, hogy megpróbálja rábírni a palesztin szélsőségeseket az Izrael elleni támadások beszüntetésére. Abbász a késő esti órákban egy esetleges tűzszünet lehetőségéről megkezdte tárgyalásait a palesztin rendőrség vezetőivel.

Palesztin szélsőségesek az elmúlt időszakban több hasonló merényletet hajtottak végre. Az elmúlt héten hat izraeli polgári személy vesztette életét a Karni határátkelőnél történt hasonló öngyilkos robbantás következtében. Néhány órával a kedd esti merénylet előtt egy magas beosztású palesztin illetékes közölte: a palesztin biztonsági erőknek szándékukban áll lefegyverezni a szélsőséges csoportokat, hogy megakadályozzák az izraeliek ellen irányuló támadásokat. 

Besir Nefi, egymással is versengő tucatnyi palesztin biztonsági szerv egyikének, a különleges erőknek a parancsnoka – akit Ciszjordánia és a Gázai övezet lehetséges jövendőbeli biztonsági főnökének tartanak – kijelentette: “Nincs olyan vezetés a világon, amelyik fegyvert hagy félkatonai és egyéb csoportok tagjainak a kezében azután, hogy a béke programjával választották meg”.

A palesztinok több mint fele – 54 százaléka – támogatja egy jövőbeli palesztin állam és Izrael békés egymás mellett élésének gondolatát – vált ismertté egy közvélemény-kutatás ugyancsak kedden közzétett eredményeiből.

2003 decemberében még a megkérdezettek 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy támogatja a két állam egymás mellett éléséről alkotott elképzelést. Az izraeliek 64 százaléka szintén a két állam békés egymás mellett élését pártolja, egy évvel korábban 47 százalékuk vallotta ugyanezt.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.