Forrás: NOL

Lehet-e sabbatkor mentőt hívni?

Inotai Edit, 2005. január 14. 06:00

Zucker felesége (Hannelore Elsner) tanulmányozza a Hogyan élnek a zsidók? című kézikönyvetSoha nem késő zsidóvá válni – biztatja az eladónő a kelet-berlini Jaecki Zuckert és feleségét, amikor különféle kóser ételekkel, egy tórával és a Hogyan élnek a zsidók? című kézikönyvvel araszolnak a pénztár felé.

De mint az Alles auf Zucker című német filmből kiderül, a dolog azért mégsem annyira egyszerű. Zucker (született Jakob Zuckermann), az egykori NDK-s sportriporter megrögzött ateista, ráadásul a rendszerváltás nagy vesztese, nyakig ül az adósságban, felesége el akarja hagyni, fia végrehajtót küld a nyakára, gyermekét egyedül nevelő, alkalmilag leszbikus lánya pedig szóba sem áll vele. Mindennek tetejébe beállít negyven éve nyugatra szökött, ortodox zsidó bátyja komplett családjával és édesanyjuk koporsójával: a mama valódi zsidó temetést kért a végrendeletében, hét napig tartó sivával (virrasztással), különben búcsút mondhatnak az örökségnek. Az időzítés nem is lehetne rosszabb, hiszen éppen ekkor kezdődik Berlinben az európai biliárdbajnokság, Zucker egyetlen esélye, hogy pénzhez jusson és kimásszon a slamasztikából.

Így indul a félreértésekre, hazudozásra, helyzetkomikumra, ossi-wessi ellentétekre, de legfőképpen a zsidó sztereotípiákra építő német film, amely már az első héten óriási sikert aratott a berlini mozikban. Telt házas előadásokra itt még amerikai szuperprodukciók esetében is csak ritkán van példa, Zuckerre viszont fél órával a film kezdete előtt már csak az első sorokban van jegy. A berlini közönség az összes, politikailag nem éppen korrekt poénra vevő, a tudósítónak pedig az az érzése, mintha egy eddig gondosan elzárt szelep nyílt (vagy inkább robbant) volna ki abban a német társadalomban, amely évtizedekig csak bűntudatot és szégyent érzett (joggal) azért, amit a második világháborúban az európai zsidósággal művelt. A viszonyt a mai napig nem lehet normálisnak nevezni, amit mi sem jelez jobban, mint hogy az Izraellel vagy a zsidósággal kapcsolatos kritikus cikkek többségét is – az antiszemitizmus vádját elkerülendő – inkább a zsidó származású újságírók jegyzik.

Ehhez képest az Alles auf Zuckerben az ortodox fivér egy véletlenül beszedett ecstasytabletta hatására kipával a fején rapzenére táncol a panelházak között, majd egy palesztin prostituált karjaiba omlik – a bordély madámja szerint származása okán mégiscsak ő érti a legjobban, mi kell egy zsidó férfinak. A német szomszéd pedig szánakozva mondja a mentőautóban fekvő Zuckerről: szegény pasasnak egész életében pechje volt, és a tetejében még zsidó is. És akkor még nem szóltunk arról, hogy a zsidó szokások betartása mögött nem annyira a vallásos meggyőződés, mint inkább a pénz iránti vágy rejlik: nemcsak a két család, hanem a rabbi is erre feni a fogát. Ha ugyanis nem sikerül előírásszerű sivát tartani, és a két fivér nem békül ki, akkor az örökség az egyházközösségre száll.

Ennyi valószínűleg bőven elég lenne ahhoz, hogy több zsidó szervezet is antiszemitizmussal vádolja a filmkészítőket. Ezzel szemben Paul Spiegel, a németországi zsidók központi tanácsának elnöke kiváló komédiáról beszél, amely hozzásegítheti a zsidókat és a nem zsidókat egyfajta normális együttéléshez. Henryk Broder, a legnevesebb német-zsidó publicisták egyike pedig azzal érvel: a film nagy erénye, hogy a közönség nem a zsidókon, hanem a zsidókkal együtt nevet.

Más kérdés, hogy ennyire egyértelmű lenne-e a film fogadtatása, ha a rendező, Dani Levy maga nem lenne zsidó származású. Ezzel azonban mintha kihúzták volna a dolog méregfogát: Levy örömmel vállalja, hogy politikailag nem korrekt komédiát készített, a zsidó azonosságtudatról egyébként már évekkel korábban letudta komoly filmjét, a Meschuggét. – Ez azonban egy vígjáték, amely túlzásokra és klisékre épít. A zsidó humor mindig is pimasz és felforgató volt, amely nem hajlandó semmilyen dogmának alávetni magát – állítja a Woody Allen-rajongó Levy.

Berlin, 2005. január

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.