Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Izrael nem türelmes

Abbász beolvasztaná a fegyvereseket a biztonságiak közé

2005. január 18. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Mahmúd Abbász palesztin elnök elrendelte, hogy az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai épüljenek be a palesztin biztonsági szolgálatokba – közölte tegnap a szolgálatok egyik vezetője.

Hangsúlyozta a név nélkül nyilatkozó vezető, hogy a Fatahhoz kötődő fegyveres szervezet – amely támadások százait intézte már Izrael ellen – „a Palesztin Hatóságon belül folytatja munkáját”, és ennek megvalósítását „Abu Mázen (Abbász mozgalmi neve) a lehető legrövidebb időn belül várja”. Abbász Ahmed Korei kormányfővel és Hakam Balaávi belügyminiszterrel lezajlott találkozója során egyúttal elrendelte a palesztin biztonsági szerveknek, hogy akadályozzanak meg minden újabb támadást Izrael ellen.

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai két másik palesztin fegyveres szervezettel együtt vállalták azt a múlt csütörtöki, hat izraeli halálával végződő öngyilkos merényletet, amelyet a Gázai övezet és Izrael közötti Karni átkelőnél hajtottak végre. Az akciót követően Ariel Saron izraeli kormányfő bejelentette: befagyaszt minden kapcsolatot a Palesztin Hatósággal, amíg Abbász le nem csap a fegyveres csoportokra s véget nem vet az Izrael elleni támadásoknak.

Tegnap egy névtelenséget kérő magas rangú izraeli illetékes leszögezte: nincs türelmi idő Abbásznak, harcolnia kell a terrorizmus ellen, és egységeinek meg kell akadályoznia a Kasszám-rakéták és aknalövedékek kilövését Izraelre. Addig azonban az izraeli erők „éjjel-nappal akcióban lesznek”, hogy megfékezzék ezeket a támadásokat. Mint izraeli katonai források megerősítették, tegnap hajnalban is becsapódott négy házilagos készítésű Kasszám-rakéta izraeli területre.

Ugyanakkor Száeb Erekát palesztin főtárgyaló a francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a palesztinok elutasítják Izrael fenyegetését, mert Izraelnek vissza kellene térnie a tárgyalóasztalhoz, hogy megállapodjanak az erőszakos cselekmények kölcsönös leállításáról a közel-keleti rendezésre hivatott útitervnek megfelelően.

Közben az al-Kudsz al-Arabi című újság közölte, Egyiptom támogatja a Saron-kormányt. Egy izraeli politológus a Mááriv napilapnak elmondta, Kairó meghívta Élijáhu Jisait, a Sász szefárd párt vezetőjét, hogy rábeszéljék a szervezetet a Gázai övezetből való kivonulási terv támogatására. A Sász korábban közölte, semmiképpen nem hajlandó hozzájárulni ehhez az elképzeléshez. Egyiptom felvette a kapcsolatot a párt szellemi vezetőjével, Jószéf Ovádíja rabbival is, hogy ösztönözzék a Sász csatlakozását Ariel Saron kormányához, s így sikerrel járhasson a kivonulási terv.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.