Forrás: NOL

Megemlékezés Raoul Wallenbergről

MTI, 2005. január 17. 00:00

A magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg eltűnésének 60. évfordulója alkalmából emlékestet tartottak vasárnap Budapesten a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központban.

– Biztos vagyok abban, hogy Raoul Wallenberg a 36 igazak egyike volt – mondta az ünnepségen Szili Katalin házelnök – felidézve azt a zsidó legendát, amely szerint a világ erkölcsi rendjét 36 igaz ember vigyázza.

– Wallenberg, aki – bár tisztában volt a személyét fenyegető veszéllyel – vállalta a kockázatot – emlékezett az Országgyűlés elnöke. Hozzátette: Magyarországon szerencsére jóval több igaz ember volt a legendában szereplő 36-nál: sokan segítettek emberségből, szolidaritásból, vallási vagy politikai meggyőződésből az üldözötteken. Wallenberg igyekezett integráló szerepet betölteni a segíteni kész egyének és kis csoportok között. – Ha a fiatal diplomata csak annyit tett volna meg, amennyit a beosztása feltétlenül megkíván, akár ma is élhetne, 92 éves szelíd öregúrként” – mondta.

Szili büszke arra, hogy a budapesti mellett – közvetve – Wallenberg stockholmi emlékművéhez is közünk van, hiszen a svéd parlamentben lévő emlékművet egy, a deportálásból Svédországba menekített kiskunfélegyházi születésű képzőművész, Lenke Rothman készítette.

A Wallenberg család nevében Louise von Dardel asszony emlékezett.

Raoul Wallenberg 1912. augusztus 4-én született Stockholmban. Az amerikai Michigan Egyetemen építészetet tanult, 1935-ben egy dél-afrikai svéd cégnél helyezkedett el. Néhány hónappal később egy holland banknál a palesztinai Haifában kezdett dolgozni, s ott került kapcsolatba Németországból menekült zsidókkal. 1942 elején járt először Magyarországon, majd 1944 júliusában a svéd követség titkáraként érkezett vissza. Zsidók ezreit mentette meg hamis útlevelekkel, menlevelekkel. 1945. január 17-én Budapestről Debrecenbe indult, ahová soha nem érkezett meg.

A szovjet hatóságok elhurcolták, sorsáró máig nem tudni bizonyosat.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.