Forrás: Magyar Rádió

Házukban lőttek le egy palesztin nőt és gyermekét

2005. január 16., vasárnap 21:27

566 olvasás

Izraeli katonák lelőttek egy palesztin nőt fiával együtt a saját házukban a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Juniszban – közölték palesztin kórházi források és szemtanúk.

A támadásban az apa is megsebesült. Az akcióra nem sokkal azután került sor, hogy keményebb fellépést ígért a palesztin fegyveresek ellen az izraeli miniszterelnök. Ariel Saron kormánya előtt azzal vádolta az új palesztin vezetést, hogy semmit nem tesz az izraeliek elleni terrorakciók megfékezésére. Az izraeli miniszterelnök szabad kezet is adott a biztonsági erőknek a palesztin fegyveresek elleni korlátlan fellépésekre.

Saron tarthatatlannak nevezte a helyzetet, és közölte, hogy mostantól a hadsereg saját hatáskörében, bármikor támadást indíthat. A döntés mindaddig érvényben marad, amíg a palesztin vezetés nem lesz képes megakadályozni a merényleteket – tette hozzá a kormányfő.

Az Izrael elleni támadások leállítására szólította fel a fegyveres csoportokat a Palesztin Felszabadítási Szervezet. A Mahmud Abbász elnök vezette PFSZ végrehajtó bizottsága közölte: le kell állítani azokat a katonai cselekményeket, amelyek sértik a palesztin nemzeti érdekeket, és Izrael számára ürügyként szolgálnak a palesztin stabilitás gyengítésére.

Szombaton a Gázai övezetben nyolc palesztin halt meg az izraeli csapatok akciójában, amelyet a csütörtöki, hat izraeli halálával végződő merénylet miatt indítottak. A z izraeli oldalon pedig egy gázai településre kilőtt gránát eltalált egy hétéves kisfiút, és a Zderot-ra lőtt Kaszam-rakéta életveszélyesen megsebesített egy 17 éves lányt.

Izraeli küldöttség utazik mindeközben Kairóba, hogy elmagyarázza az egyiptomiaknak a kapcsolatok befagyasztásának okait. Izraeli források ugyanis azzal vádolják a karni átkelő palesztin oldalán szolgálatot teljesítő biztonsági erőket, hogy támogatták vagy legalábbis nem akadályozták meg a három terroristát abban, hogy eljussanak az átkelő izraeli oldalához. Izrael mindaddig zárva tartja a Gázai övezet kijáratait, amíg a palesztin oldalról nem garantálják azok biztonságát.

Szombaton az izraeli kormányszóvivő is azt hangsúlyozta, hogy a radikális palesztin csoportok elleni határozott fellépés nélkül nem kezdődhet újra a párbeszéd Izrael és a palesztinok között.

Ugyanakkor a szombaton beiktatott új palesztin elnök, Mahmúd Abbasz a fegyverszünet fontosságát hangsúlyozta, és tárgyalásokat sürgetett a zsidó állammal.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.