Forrás: Magyar Rádió

Abbász: Béke csak akkor lehet, ha Izrael is tesz érte

Korei kormányfő Izraelt bírálja a palesztin kapcsolatok beszüntetése miatt

2005. január 15., szombat 15:13

239 olvasás

Tűzszünetet javasolt, és az izraeli-palesztin béketárgyalások felújítását sürgette beiktatása után az új palesztin elnök.

Mahmúd Abbász, a vasárnap biztos többséggel megválasztott új palesztin elnök, Jasszer Arafat utódja ünnepélyesen felesküdött hivatalára. Beiktatási beszédében tűzszünetre szólított fel, békevágyát fejezte ki Izrael felé, az útiterv nevű béketerv folytatását, és a palesztin területek izraeli megszállásának végét sürgette.

Izraellel kapcsolatban a végleges megállapodásokhoz vezető tárgyalások megkezdését javasolta, s a partneri kapcsolat érdekében az elválasztó-kerítések lebontását, a célzott likvidálások és az izraeli katonai akciók megszüntetését, az erőszak abbahagyását követelte mindkét oldalon.

A palesztin belső ügyekben a jogrend megszilárdítását, az egységes központi hatalom és a demokrácia megerősítését szorgalmazta. Kijelentette, hogy folytatni akarja a palesztin intézmények reformját, a palesztin állam demokratikus szerveinek létrehozását, s többek közt síkra szállt a női egyenjogúság mellett is.

Mahmúd Abbász beiktatása előtt Ariel Saron miniszterelnök megszakította a kapcsolatokat a palesztin vezetéssel, válaszul a gázai övezet egyik átkelőhelyénél hat civil életét követelő, csütörtök éjszakai merényletre. Saron szóvivője közölte, elvárják, hogy a palesztin elnök határozottan fellépjen a fegyveres szervezetek ellen, amelyek a támadás mögött állnak. Abbász viszont kijelentette, hogy a békét csak akkor lehet megvalósítani, ha Izrael is hajlandó tenni érte.

Ahmed Korei kormányfő is hangsúlyozta, hogy mindkét oldalon vannak szélsőségesek, akik akadályozzák a békefolyamatot, és nem érdekeltek a feszültség enyhítésében.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin radikális szervezetek elutasították a palesztin elnök kétoldalú tűzszüneti felhívását.

Csalódott Izrael

Izraelnek csalódást okozott az új palesztin elnök beiktatási beszéde, különösen az, hogy Mahmúd Abbász nem kötelezte el magát a terrorizmus elleni harcra.

Az izraeli kormányszóvivő hangsúlyozta: a radikális palesztin fegyveres csoportok elleni határozott fellépés nélkül nem kezdődhet újra a párbeszéd Izrael és a palesztinok között.

Eközben a Gázai övezetben nyolc palesztin halt meg a csütörtöki merénylet után indított izraeli akcióban. Hatan Gáza városában vesztették életüket, amikor az izraeli katonák benyomultak a város egyik negyedébe, ahol – elmondásuk szerint – palesztin fegyveresek rátámadtak az őket szállító autókra. Másik két palesztin a Rafahi menekülttáborban halt meg.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.