Forrás: NOL

Véres merénylet egy gázai átkelőnél

Vége az optimista légkörnek?

Népszabadság Online, 2005. január 14. 11:00

Sérültek elszállítására várakozó mentők a gázai átkelőnélKép: AFPHat izraeli és három palesztin halt meg, amikor palesztin merénylők felrobbantották magukat csütörtök este egy forgalmas átkelőhelyen Izrael és a Gázai övezet között – közölte az izraeli hadsereg.

Izraaeli katonai források szerint három palesztin merénylő egy teherautóba rejtett, több mint 100 kilogrammos robbanószerkezetet hozott működésbe a Karni nevű forgalmas átkelőhelyen a Gázai övezet déli részén, röviddel az átkelő zárása előtt.

Egyes jelentések szerint a palesztinok robbanás során haltak meg, más források szerint a tüzet nyitottak az izraeliek katonákra, akik a tüzet viszonozva végeztek velük.

Ez volt a legsúlyosabb támadás az erőszak megfékezésére törekvő Mahmúd Abbász palesztin elnökké történt vasárnapi megválasztása óta.

Az izraeli közszolgálati rádió szerint a merénylet során öt izraeli halt meg azonnal, négyen megsebesültek, ketten közülük súlyosan. Az egyik sebesült órákon belül meghalt.

Az akciót három radikális palesztin szervezet is magára vállalta. Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, a Mahmud Abbasz megválasztott palesztin elnök Fatah-szervezetéhez kötődő szélsőséges csoport közleményben tudatta, hogy két harcosa vesztette életét egy „mártírhadműveletben”. Az ilyen megfogalmazás rendszerint izraeli célpont elleni támadást jelent.

A Hamasz radikális mozgalom katonai szárnya, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok és a Népi Ellenállás Bizottságai nevű paleszti szervezet fegyveres csoportja, a Szalaheddin Brigádok ugyanakkor szintén magára vállalata az öngyilkos merénylet elkövetését.

A támadást azután követték el, hogy a Hamász egyik ciszjordániai vezetője az Izrael elleni támadások beszüntetésére való készséget jelezte szervezete részéről.

Egy izraeli harci helikopter két rakétát lőtt ki péntekre virradóra egy, az Iszlám Dzsihád tulajdonában lévő épületre a Gázától délre fekvő Deir el-Balah menekülttáborában. A támadás során egy személy könnyebben megsebesült. A radikális iszlám szervezet jótékonysági intézményének otthont adó épület súlyosan megrongálódott.

Az izraeli hadsereg megerősítette a támadás hírét és közölte: az épületben a Dzsihád aktivistái tartottak gyűléseket, ahol Izrael elleni támadásokat terveltek ki.

Izraeli harckocsik péntekre virradóra aknákkal támadtak Gáza városától délre, de a támadás során senki sem sebesült meg – közölték szemtanúk. Az aknák feltehetően lakatlan területen csapódtak be.

Abbász elítélte a támadásokat

Elítélte az öngyilkos merényletet Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság újonnan megválasztott elnöke. „Ezek a támadások, továbbá Izrael múlt heti, kilenc palesztin  életét követelő fegyveres támadása nem szolgálja a béke ügyét” –  jelentette ki Abbász, aki újságírók előtt ismételten a négy éve tartó vérontás beszüntetésére szólított fel.

Izrael kivonul Gázából

Cipi Livni izraeli igazságügy-miniszter az izraeli hadsereg rádiójának adott nyilatkozatában hangoztatta: a merénylet nem tántoríthatja el Izraelt attól a szándékától, hogy 2005-ben kivonja katonáit a Gázai övezetből és kiürítse az ott lévő zsidó telepeket. Hozzátette: meg kell erősíteni Mahmúd Abbász palesztin elnök helyzetét, abban a reményben hogy egy idő múlva képes lesz megfékezni a terrorszervezeteket. Szerinte azonban a palesztin vezetőnek nem csak terrorizmus elítélésére kell szorítkoznia, de határozott lépéseket kellene tennie a merényletek megakadályozására.

Palesztin tűzszüneti ajánlat

A Palesztin Hatóság szóvivője pénteken tűzszünetre szólított fel Izrael és a palesztinok között. Hangsúlyozta: az erőszak megállításának egyetlen módja, hogy tovább haladnak a békés rendezés felé, valamint együttesen tűzszünetet fogadnak el. Ahhoz, hogy a Palesztin Hatóság cselekedhessen véget kell vetni az izraeli erőszaknak és Izraelnek ki kell vonulnia a palesztin területekről – jelentette ki a szóvivő.

Vége az optimista légkörnek?

A pénteki olasz lapok szerint az eddigi legvéresebb akciójukat követték el Mahmúd Abbász győzelme óta.

A liberális La Repubblica szerint a palesztin milicisták öngyilkos merénylete véget vethet az elnökválasztás teremtette optimista nemzetközi légkörnek. A lap kiemeli azt is, hogy a gázai átkelőnél lévő katonai bázis mellett elkövetett támadást Izrael azonnal rakétacsapásokkal torolta meg, egy helikopter palesztin menekülttáborra lőtt ki két rakétát. A merénylet elkövetését több szélsőséges palesztin szervezet is vállalta, köztük az elnökké választott Abbász vezette Fatahhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai.

A római lap beszámol arról is, hogy a Gázai övezetben több lövöldözés is volt csütörtökön, izraeli katonák lelőttek egy fiatal férfit, aki szülő feleségét szállította volna kórházba. A lövöldözésben – az izraeliek a szerintük túl gyorsan haladó autóra nyitottak tüzet – a terhes asszony is megsebesült.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.