Forrás: Magyar Rádió

Izrael minden kapcsolatot megszakított a palesztinokkal

Lezárták a Gázai övezetbe vezető összes átkelőt

2005. január 14., péntek 19:53

550 olvasás

Izrael egyelőre nem tárgyal a palesztinokkal. Ariel Saron miniszterelnök utasítást adott ki, hogy a kormány tisztségviselői szakítsanak meg minden kapcsolatot a Palesztin Hatósággal, amíg nem szűnnek meg a támadások az izraeliek ellen. Saron szóvivője útján azt is közölte: elvárják, hogy a palesztin elnök határozottan fellépjen a fegyveres szervezetek ellen, amelyek a támadás mögött állnak. A béketárgyalásokért felelős palesztin miniszter szerint a kapcsolatok megszakítása a terroristáknak kedvez.

Az izraeli döntés azután született, hogy az egyik gázai átkelőhelynél lövöldözés tört ki, miután 3 palesztin merénylő egy 100 kilós robbanószerkezetet hozott működésbe. Ezután Izrael lezárta a Gázai övezetbe vezető összes átkelőt. Mahmúd Abbász új palesztin elnök is elítélte a támadást.

Az izraeli légierő péntekre virradó éjszaka a Gázai övezetben egy menekülttábor egészségügyi központját lőtte, amit egy Hamászhoz kapcsolódó iszlám jótékonysági egyesület működtet. Egyelőre nem érkeztek jelentések személyi sérülésekről. A rakétatámadás ugyancsak válasz volt a késő esti palesztin merényletre.

Az eset csütörtök éjjel háromnegyed 11-kor történt: öngyilkos merénylők egy gépjárművel megközelítették a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó Karni átkelőt, majd felrobbantották a határállomás vaskapuját. Izraeli szakértők szerint több mint 120 kiló robbanószert szállítottak oda. Később a robbantott nyíláson három terrorista behatolt az éjszakai órában meglehetősen kihalt átkelőhelyre, és ott gránátokat dobtak az izraeli dolgozókra, valamint kézifegyverekkel lőtték őket.

Izraeli egészségügyi források szerint hat izraelit megöltek és megsebesítettek öt másikat, hármat közülük súlyosan. Tűzharc bontakozott ki, melyben a palesztin fegyvereseket az izraeliek lelőtték.

A merényletet közösen vállalta a Hamász, a Népi Ellenállás Tanácsa és az al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű palesztin szervezet. A támadás az ellenállás folytatását jelenti, mely válasz a palesztinok és palesztin fegyveresek megölésére, továbbá bizonyítja, hogy az ellenség a palesztin ellenállás folytán tűz alatt fogja elhagyni a Gázai övezetet – nyilatkozta Abu Abir, a Népi Ellenállás Tanácsának szóvivője.

A támadás az új palesztin elnök szerint nem szolgálja a békét. Mahmúd Abbász ezért felkérte a radikális szervezeteket, hogy vessenek véget a négy éves vérontásnak.

MR

Comments are closed.