Forrás: NOL

Harry herceg baklövése

BBC-lapszemle, 2005. január 14. 09:30

Szokatlan egységbe forrtak ma reggel a brit, sőt az európai napilapok is, amennyiben, címlapon és a belső hasábok jórészén is Harry herceg baklövéséről olvashatunk.

Mint ismeretes, Károly walesi herceg fiatalabbik fia, Harry, aki így harmadik a brit trón várományosai között, horogkeresztes karszalaggal díszített náci egyenruhában jelent meg egy jelmezbálon.

Az INDEPENDENT címlapján a horogkeresztes karszalag kinagyított képe alatt az aláírás: Sérti-e Önt ez a kép?

A számtalan válaszadó közül kettő kerül a címlapra, mindketten nyolcvanas éveikben járó brit II. Világháborús veteránok. Egyikük egyértelmű igennel válaszol a kérdésre, mondván, hogy egy 20 éves fiatalnak már igazán tudni kellene, mit csinál, hiszen ő és bajtársai már 17-18 évesen harcoltak a nácik ellen.

Egy másik veterán azonban nem találja a horogkeresztet különösebben sértő jelképnek, mivel szerinte az eltelt hatvan évben érzelemmentes történelmi emlékké vált a szimbólum és különben is, fiatalság, bolondság – olvashatjuk az INDEPENDENT– ben.

A lap egyébként nemcsak címlapját, de első kilenc oldalát is teljes egészében Harry horogkereszt-botrányának szenteli.

A TIMES címlapon olvasható elemzését azzal kezdi, hogy Harry herceg apja, a trónörökös Károly herceg nem hajlandó rávenni fiát az első, írásos bocsánatkérő nyilatkozaton túl bármiféle további magyarázkodásra és azt az elképzelést sem támogatja, hogy Harry herceg a királyi család egy másik tagjával, nagybátyjával együtt vegyen részt az Auschwitz felszabadításának hatvanadik évfordulóján tartott megemlékezésen.

A TIMES azonban kérlelhetetlenül sorolja a felháborodott vezetők listáját. Egyik leghangosabb szószólójuk Michael Howard, az ellenzéki konzervatív párt vezetője, aki maga is romániai zsidó menekült családból származik és aki több rokonát veszítette el náci koncentrációs táborban.

De ugyancsak felháborodásának adott hangot Silvan Salom, izraeli külügyminiszter és Javier Solana, az Európai Unió külügyi főbiztosa is – írja a TIMES.

A lap hozzáteszi, hogy a II. világháborúra még nagyon élesen emlékező II. Erzsébet királynő, Harry nagyanyja ugyancsak nincs elragadtatva a sületlen tréfától.

A TIMES-ból egyébként azt is megtudhatjuk, hol volt Károly walesi herceg a történtek idején. A trónörökös karácsony óta az uralkodócsalád skóciai birtokán pihen, mégpedig egy teljesen külön kastélyban, Camilla Parker-Bowles asszony társaságában.

A TIMES emlékeztet arra, hogy pontosan három évvel ezelőtt, 2002 januárjában a királynő beleegyezett, hogy a walesi herceg csökkentse hivatalos teendőit, hogy több időt töltsön fiaival. Minderre azért volt szükség, mert akkor Harry-t fiatalkorú ivászaton és füves cigarettázáson kapták. Mindennek ellenére most is hetek telnek el úgy, hogy Károly herceg egyáltalán találkozna a fiaival – írja a TIMES.

A GUARDIAN eközben részletesen bemutatja, milyen társaságban is tölti ideje nagy részét a két fiatal brit koronaherceg. Dúsgazdag, mulatós, fiatal, vidéki összetartó társaság ez, ahol egymást érik a partik és bőven folyik az alkohol is.

Ez a kettős születésnapi jelmezbál, ahol a herceg náci tisztként jelent meg, a meghívón arra kérte a vendégeket, alkalmazkodjanak a mulatság fő motívumához: Gyarmatosítók és bennszülöttek.

Ennek a motívumnak a jegyében dekorálták a mulatság helyszínének egyik felét fehérre, a másikat feketére. Az idősebb herceg Vilmos egyébként leopárdnak – más lapok szerint oroszlánnak öltözve jelent meg, míg egyik közeli jóbarátjuk Harry és Vilmos nagyanyjának, vagyis II. Erzsébet-nek öltözött. – olvashatjuk a GUARDIAN tanulságos társasági beszámolóját.

A TIMES egyébként úgy döntött, Harry herceg korosztályának véleményét is kikéri, ezért sok 20 éves fiatalt is megkért, értékeljék a történteket. A kortársak egybehangzó véleménye: Harry herceg komplett idióta – írja a TIMES.

A német DIE WELT sötétebben látja a helyzet – a lap szerint Harry herceg náci jelmeze jó példája a történelemi perspektíva teljes hiányának. A tudatlanság pedig érzéketlenséget szül – véli a DIE WELT.

Az ugyancsak német DER TAGESSPIEGEL a humoros oldaláról közelíti az eseményeket – ” Nézzünk szembe a tényekkel – a britek egyszerűen képtelenek ellenállni a náci vicceknek” – írja lap. „

A TAGESSPIEGEL ugyanakkor utal a németországi neonáci tüntetésekre, mikor megjegyzi: ” Talán most ne is említsük meg a Szászországban és Brandenburgban rendszeresen zajló hasonló jelmezes felvonulásokat. „

A svájci LE TEMPS szerint Harry herceg baklövése a teljes fiatal brit nemzedék tudatlanságát jelképezi.

Az orosz NOVÜJE IZVESZTÍIJA szerint Harry herceg náci egyenruhája súlyos csapást mért a brit királyi család presztízsére, míg laptársa, a ROSSZISZKAJA GAZÉTA úgy véli, a brit uralkodócsalád egyes tagjai egyszerűen nem használják az agyukat.

Összeállította: Glausius Krisztina (BBC)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.