Forrás: NOL

Gáza az öngyilkos merénylők túsza

A palesztin szélsőségesek „hadat üzentek” a békének, Abbasznak

Hírösszefoglalónk, 2005. január 15. 00:00

Hat izraeli polgári áldozata van a csütörtök éjjel az Izrael és a Gázai övezet közötti Karni átkelőhelyen történt, három palesztin által elkövetett öngyilkos merényletnek. Az öngyilkos merénylő egy több mint 100 kilogrammos robbanószerkezetet rejtő autóval hajtott a Gázai övezet déli részén lévő forgalmas átkelőhelyre.

A robbanásban és az azt követő lövöldözésben a másik három támadó is meghalt. Ez volt annak a merényletsorozatnak a legvéresebbje, amelyet a palesztin szélsőségesek elkövettek a megbékélésre, az erőszak visszaszorítására hajlandó palesztin elnök, Mahmud Abbasz vasárnapi megválasztása óta.

Az izraeliek pénteken válaszul lezárták az 1,3 milliós Gáza fő kereskedelmi átkelőhelyének számító Karni mellett az erezi, illetve a (Gáza és Egyiptom közti) rafahi átkelőt is. Így az övezet egyelőre „lakat alatt” van. A Karni az egyetlen átkelőhely, ahol gázai mezőgazdasági termékek elhagyják az övezetet: a zárlat súlyosan érinti Gáza egész életét. Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter szerint az intézkedés addig marad érvényben, amíg a palesztinok nem tesznek lépéseket a terrorizmus megfékezésére – írta az MTI.

A karni támadást három szélsőséges szervezet is magára vállalta: a Fatahhoz (Mahmúd Abbasz mozgalmához) kapcsolódó Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, a Hamasz és a Népi Ellenállás Bizottságai nevű palesztin szervezet fegyveres csoportja. A támadást azután követték el, hogy a Hamasz egyik ciszjordániai vezetője a napokban jelezte: hajlandóak lennének tárgyalni az Izrael elleni támadások beszüntetéséről.

Az öngyilkos merénylet után nem sokkal, péntekre virradóra egy izraeli harci helikopter két rakétát lőtt ki az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet egyik épületére a Gázától délre fekvő Deir el-Balah menekülttáborában. Eközben izraeli harckocsik gránátokkal támadtak Gáza városától délre, de senki sem sebesült meg. Abbasz megválasztott palesztin elnök elítélte az öngyilkos merényletet, egyben az izraeli támadásokat is. „Ezek a merényletek és Izrael múlt heti, kilenc palesztin életét követelő fegyveres támadása nem szolgálja a béke ügyét” – jelentette ki. Eközben pénteken a gázai Dzsabalíja menekülttáborban több ezer palesztin vonult fel a szélsőségesek felhívására „győzelmi menetben”, a sikeres merényletet ünnepelve.

A terrorizmus elítélése mellett a palesztin vezetőnek határozott lépéseket kell tennie a merényletek megakadályozásáért – hangoztatta Cipi Livni izraeli igazságügy-miniszter, aki szerint meg kell erősíteni Abbasz helyzetét, abban a reményben, hogy majd képes lesz megfékezni a terrorszervezeteket. A miniszter hozzátette: a merénylet nem tántoríthatja el Izraelt attól, hogy az idén kivonul Gázából.

A Hamasz egyik ciszjordániai vezetője, Haszán Juszef szerint a merénylet nem Abbasznak szóló üzenet volt, hanem „önvédelmi cselekedet az izraeli erőszak eszkalációjával szemben”. Így nyilatkozott Gaszán al-Hatíb palesztin munkaügyi miniszter is. Ahogy a Haarec című lap emlékeztet: a palesztin hatóság biztonsági vezetői és a Fatah fegyveres szárnyainak vezetői ádáz küzdelmet folytatnak az új elnök alatt átalakuló palesztin biztonsági szervezetekben betöltendő posztokért. Az Arafat uralkodása alatt működő tizenkét biztonsági szervezet vezetői helyezkednek, Abbasz kegyeit keresik. Jól kell választania Abbasznak, ha békét akar.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.