Forrás: NOL

Brit trónörökös náci jelmezben

R. Hahn Veronika londoni tudósítónk, 2005. január 14. 07:00

Kép: FOTÓ: REUTERSFelháborította a brit közvéleményt Harry herceg, aki horogkeresztet viselt egy jelmezbálon – és ezzel a címlapra került.

Belpolitikai botrányt okozott Harry herceg, aki a brit trónöröklés rendjében édesapja, Károly és bátyja, Vilmos után a harmadik helyen szerepel. A több mint hárommilliós példányszámú bulvárlap, a The Sun csütörtöki kiadásának címoldalán Harry, a náci címmel fotóval illusztrált tudósítás látott napvilágot a hercegről, aki múlt szombaton horogkeresztes karszalagot viselve jelent meg egy jelmezbálon.

Míg Vilmos hosszú leopárdbőr farokkal ellátott, testhez simuló fekete trikót választott magának, húszéves öccse Rommel tábornok afrikai hadseregcsoportjának uniformisára emlékeztető ingbe öltözött, és arra tűzte fel a horogkeresztet. A The Sun cikke kiemeli, hogy Harry röviddel az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 60. évfordulója előtt találta helyénvalónak, hogy ‘Hitler Youth’-nak, azaz Hitlerjugendnek maszkírozza magát.

Károly herceg londoni hivatala közleményt adott ki, amelyben Harry elismerte, hogy ‘a jelmez kiválasztása szerencsétlen volt’. Élesen reagáltak a nagy-britanniai és nemzetközi zsidó szervezetek. A kaliforniai székhelyű Simon Wiesenthal Központ azt javasolta, hogy Harry vegyen részt az auschwitzi tábor területén tartandó megemlékezésen.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.