Forrás: NOL

Az izraeli kormánynak csalódást okozott Abbász beiktatási beszéde

Népszabadság Online, 2005. január 15. 19:52

A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin radikális szervezetek elutasították szombaton Mahmúd Abbász tűzszüneti felhívását, amelyet az újonnan beiktatott palesztin elnök mind a palesztin szervezetekhez, mind pedig Izraelhez intézett.

Az izraeli kormánynak csalódást okozott Mahmúd Abbász új palesztin elnök beiktatási beszéde, különösen az a tény, hogy a palesztin vezető nem kötelezte el magát a terrorizmus elleni harcra – mondta szombaton Avi Pazner izraeli kormányszóvivő.

‘Abbász a legcsekélyebb szándékát sem jelezte a terrorizmus elleni harcra, márpedig a (palesztin) fegyveres csoportok elleni határozott fellépése nélkül nem kezdődhet újra a párbeszéd Izrael és a palesztinok között’ – hangsúlyozta jeruzsálemi nyilatkozatában a szóvivő. Hozzátette: ilyen körülmények között attól lehet tartani, hogy folytatódni fog az erőszak.

‘Szó sem lehet tűzszünetről, amíg Izrael véget nem vet a palesztinok elleni agresszióinak. A palesztin nép csak önvédelmi harcot folytat a megszállók ellen’ – mondta Gázában Számi Abu Zahri, a Hamász szóvivője.A Hamász és az Iszlám Dzsihád elutasította Abbász tűzszüneti felhívását

A Dzsihád gázai övezeti vezetője hasonló megokolással utasította vissza a palesztin elnök kezdeményezését. Mohammed al-Hindi szavai szerint a palesztin fegyveres ellenállást az izraeli megszállás kényszeríti ki. Mint mondta, a Hamász kész párbeszédet folytatni Abbásszal, de nem hajlandó lemondani a fegyveres harcról, mert ‘az a legjobb módszer’ az izraeli behatolások megakadályozására.

A két nyilatkozattal nagyjából egy időben palesztin fegyveresek aknagránátot lőttek ki egy zsidó telepre a Gázai övezetben. Egy hétéves fiú súlyosan megsérült a támadás következtében.

(MTI/AFP/AP)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.