Forrás: NOL

„Szerencsétlen jelmez”: Károly herceg fia náci egyenruhában

Népszabadság Online, 2005. január 13. 09:00

Az utóbbi évek legsúlyosabb botránya fenyegeti a brit uralkodóházat, miután a  legnagyobb brit tömeglap, a The Sun csütörtöki számának első oldalán II. Erzsébet királynő unokáját, Harry herceget náci egyenruhában  mutató fotó jelent meg. A herceg máris elnézést kért a történtekért,  az első nyilatkozatok szerint azonban ez már nem lesz elégséges a  botrány elkerülésére.

Harry, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki apja és bátyja, Vilmos után a harmadik a brit  trónutódlási sorrendben, a The Sun csütörtöki első kiadásának  fotóján a hitleri német hadsereg hírhedt sivatagi hadtestének, a  Rommel vezényelte Afrika Korpsnak az ingére emlékeztető  felsőruházatban, virító horogkeresztes karszalaggal látható.

Az újság a kép fölé hatalmas betűkkel a „Harry the Nazi” (Harry,  a náci) főcímet szedte.

A naponta 11 millió brit által olvasott bulvárlap beszámolója  szerint a kép a hét végén, a 20 éves herceg baráti társaságában, egy  születésnapi parti alkalmából rendezett jelmezbálon készült. A képen  a herceg cigarettával és itallal a kezében látható.

A The Sun szerint a rendezvényen, amelyen a kép készült, Vilmos,  a trónörökös elsőszülött fia is jelen volt.

A lap belső oldalain folytatódó cikk – az auschwitzi haláltábor  felszabadulásának közelgő 60. évfordulójára, illetve a nácik  ifjúsági szervezetére, a Hitlerjugendre utalva – felteszi a kérdést:  „a holokausztról készülünk megemlékezni, és erre Harry minek  öltözik? Hitler Youth-nak” (ez a Hitlerjugend angol fordítása).

A herceg nevében a Clarence House, Károly trónörökös hivatalos  londoni rezidenciája csütörtök hajnalban nyilatkozatot adott ki,  amelyben Harry elnézést kér „mindazoktól, akiket a kép sérthet”.  Hozzátette: elismeri, hogy a jelmez kiválasztása „szerencsétlen volt”.

A 350 ezres brit zsidóság fő képviseleti szervezete, a Board of  Deputies of British Jews nyilatkozatban fejezte ki elégedettségét  afelett, hogy a herceg azonnal elnézését kért, a testület ugyanakkor ízléstelennek nevezte a történteket, különösen a holokauszt január  27-én esedékes emléknapja közeledtével, amelynek megemlékezésein „a  brit királyi család vezető szerepet fog játszani”.

A brit zsidó képviseleti szervezet ezzel arra utalt, hogy a  királynő a tervek szerint több megemlékezésen is részt vesz,  legifjabb gyermeke, a 40 éves Eduárd, Wessex earlje pedig a királyi  ház képviseletében személyesen lesz jelen az auschwitzi emlékező  rendezvényen. (A királynő negyedik gyermeke az egyetlen a testvérek  között, aki nem bír királyi hercegi ranggal; az earl sajátos angol  nemesi cím, a hercegi és a grófi rang között helyezkedik el).

A csütörtök hajnali első politikusi és szakértői nyilatkozatok  szerint Harrynek a történtek után – a bocsánatkérés ellenére – nincs  helye a brit hadseregben.

A herceg tavaly tett sikeres felvételi vizsgát az első számú  brit katonai akadémián, Sandhurstben; tanulmányait májusban kezdené el. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.