Forrás: NOL

Izrael az eurózónában?

Népszabadság Online, 2005. január 12. 12:18

Günter Verheugen, az Európai Bizottság egyik elnökhelyettese, gazdasági biztos, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Izrael integrálódjon az európai uniós gazdasági struktúrába, sőt: hosszabb távon a monetáris unióba.

Verheugen nem először veti fel ezt a gondolatot, már 2003-ban is a Jeruzsálemtől Oslóig húzódó egységes piacról vizionált. Ez milliárdos nagyságrendű fogyasztói piacot jelentene. Verheugen másfél évvel ezelőtt, bővítési biztosként is elképzelhetőnek tartotta, hogy a szomszédsági szerződések kereteit majdan kiterjeszti az EU, és egy napon Izrael ugyanolyan belsőpiaci gazdasági státust kap, mint amilyennel Norvégia, Izland vagy Liechtenstein rendelkezik.

Az Európai Unió és Izrael közeledését geopolitikailag is indokoltnak tartja a német politikus, ugyanis – mint nyilatkozta – az USA bár katonai védőernyőt tart a zsidó állam fölé, jövőképet nem tud adni Izraelnek. ‘Amerika túl messze van. A szomszédok mi vagyunk’ – mondta Günter Verheugen.

(forrás: euro.hu)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.