Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Lépések a béke irányába

A közeljövőben találkozik egymással Ariel Saron és Mahmúd Abbász

2005. január 12. (8. oldal)

MN-összeállítás

Mahmúd Abbász új palesztin elnöknek tett gesztusként Izrael azt tervezi, hogy felajánlja a ciszjordániai és a Gázai övezet északi részén fekvő palesztin városok ellenőrzésének átadását a palesztin biztonsági szolgálatoknak – jelentette kedden a Mááriv tel-avivi napilap. A Háárec pedig közölte, a palesztin elnök és az izraeli kormányfő a napokban találkozik egymással.

Mint a Mááriv megírta, a palesztin biztonsági szervek két héten belül átvehetnék a ciszjordániai Ramalláh ellenőrzését, majd fokozatosan, néhány hónap leforgása alatt Betlehem, Jerikó, Hebron, Túl-Karm, Kalkilíja, Náblusz és Dzsenín következne, feltéve, hogy Abbász határozottan fellép a fegyveres palesztin csoportok ellen. Ebben az esetben a palesztin rendőrök fegyvereket is hordhatnának a városokban. A palesztin városokat a 2002 márciusában indított Védőpajzs hadművelet nyomán foglalta el ismét az izraeli hadsereg, amelyet a térségből kiinduló, Izraelben végrehajtott palesztin öngyilkos merényletek hullámának megállítására indított. Az újság szerint a palesztin biztonsági szolgálatok ellenőrizhetnék a Gázai övezet északi részén lévő településeket is, ha időközben abbamaradnak a körzetből Kasszám rakétákkal és aknagránátokkal végrehajtott támadások Izrael ellen. A Jediót Ahronót című tel-avivi újság úgy tudja: Izrael palesztin foglyok szabadon engedését is fontolóra vette, hogy erősítse Abbász helyzetét. Az izraeli lapok értesülését sem a védelmi minisztérium, sem a hadsereg szóvivője nem erősítette meg.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Abbász között feltehetően már a jövő héten megtartják az első találkozót, amelyen Saron állítólag a rakétákkal lövöldöző gázai övezetiek megfékezését fogja követelni az új palesztin elnöktől. Abbász győzelmének kihirdetése után egy nappal, kedden ismét három Kasszám rakéta csapódott be a határ menti Szderót izraeli városban, anyagi károkat okozva. A Háárec híre szerint Móse Kacav izraeli államfő is felhívta Mahmúd Abbászt, hogy gratuláljon választási győzelméhez. A köztársasági elnök elmondta Abbásznak, az Ariel Saron és Abbász közötti történelmi találkozó után ő is szívesen tárgyalna az új elnökkel.

A Hamász radikális palesztin szervezet – legalábbis a mérsékelt szárny egyik funkcionáriusa szerint – nem zárja ki kategorikusan Izrael elismerését. Haszan Juszef, a ciszjordániai Hamász-szervezet vezetője a Financial Timesnak nyilatkozott, s a lapban megjelent interjúban kijelentette: „Amennyiben Izrael kivonul a Gázai övezetből, a Jordán nyugati partjáról és Kelet-Jeruzsálemből, [Izrael elismeréséről] döntést fogunk hozni.”

Rebellis likudosok. Dália Icik kommunikációs miniszter szerint megbuktathatja az új kormányt az a 13 likudos képviselő, aki a kivonulási tervvel kapcsolatban szembehelyezkedett a párt irányvonalával. A képviselők a kormányról szóló bizalmi szavazáson tegnap nemmel voksoltak. Deni Naveh egészségügyi miniszter közölte, az új kormány nem rendelkezik elegendő képviselővel a parlamentben ahhoz, hogy legitimáltathassa magát az izraeliek szemében, miközben szembeszáll a Gázai övezet telepeseivel. (S. L. S.)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.