Forrás: NOL

Választási multikulti katonákkal

Kiküldött tudósítónk, Dunai Péter riportja Ramallahból és Kelet-Jeruzsálemből

Dunai Péter, 2005. január 10. 07:00

Nehezen lemoshatató vegytintával jelölik meg egy már leszavazott voksoló ujjátKép: fotó: reuters – ahmed jadallahHelló, Mr. President! – köszöntünk rá Jimmy Carterre. A volt amerikai elnök (annak idején ő hozta össze Izrael és Egyiptom különbékéjét) testőrei gyűrűjében szótlanul tovább ment, hogy a jeruzsálemi óváros Heródes kapujánál lévő postahivatalban megszemlézze a választást.

Ami meglepett: a körülöttem álló palesztinok közönyösen szemlélték a volta amerikai elnököt, pedig az, hogy ők maguk elnököt választhattak – ráadásul immáron másodszor – nem kismértékben neki, az 1993-as oslói béke megállapodás egyik ösztönzőjének köszönhetik. A Heródes kapunál lévő szavazóhelyiség tulajdonképpen a működő postahivatal egyik szobája. Az állandóan 20-30 fős sorban nem lehetett tudni, ki az, aki szavazni, ki az, aki csak levelet feladni áll. A posta épületében izraeli rendőrőrs van, páncélozott-dróthálós járőrkocsi vigyázza a kis háromszögletű tér rendjét.

Két palesztin nő állt a választási helyiség bejáratánál, egy hosszú száras banánfürtöt szorongattak. Fejük felett rossz angolsággal szerkesztett feliratot lóbáltak: Izrael – banánköztársaság, demokrácia. – Savanyú a szőlő, mármint a banán – jegyezte meg mellettem egy helyi kolléga. – Tisztában vannak ezek azzal, hogy mikor érik el, ha egyáltalán elérik, a demokráciának azt a szintjét, amely az óváros túlsó részén, Izraelben működik?!

Ezzel együtt mindenki azt mondta, hogy a tegnapi választások az egyik legdemokratikusabb ilyen esemény volt, amelyet arab földön valaha is tartottak. Feltűnően sok 16-25 év közötti fiatalt láttam nyüzsögni, azt a korosztályt, amelyet az izraeli ellenőrző pontoknál különösen alaposan szoktak megvizsgálni. A legtöbbjük nyakában csirkelábmintás palesztin sál volt, amelyet a fekete-vörös- fehér-zöld zászló díszített.

Szemben, a Heródes kapu mögött, az óvárosban zavartalanul pezsgett a vallási multikulti élet. Fezes mollák, fekete kaftános zsidók siettek különböző helyekre. Sz Visztupájuscsim Novim Godom, mir sz vámi – boldog beköszöntő újévet, békét önnek – köszöntik egymást az Oroszországból érkezett fekete ruhás, kendős zarándokok, terebélyes bátyuskák. Az ortodox újév miatt kaptak két nap pihenőt, a szombatot és a vasárnapot, a palesztinok. Szálem alejkum – Béke veled, csomagolja be a vásárolt gyümölcsöt a Szaladin utcai arab kereskedő. Salom – Béke, érezze magát jól Izraelben – köszön el tőlem néhány órával korábban a kalandijai ellenőrző ponton a csomagjaimat átnéző izraeli katonalány. Csak nekem jár a kedves üdvözlés, a sorban előttem, utánam álló palesztin férfiakat szó nélkül tovább inti.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.