Forrás: NOL

„Tesztidőszak” kezdődik a Közel-Keleten

Abbasz megválasztásának nemzetközi visszhangja

Népszabadság Online, 2005. január 10. 11:00

A palesztin elnökválasztás részleges eredménye szerint, amelyet 16 választókörzetből 10 eredményei alapján közöltek hétfő délelőtt, Mahmud Abbasz, a Fatah mozgalom jelöltje a szavazatok 65 százalékát kapta. Musztafa Bargúti független jelölt, emberjogi aktivista áll a második helyen a szavazatok 21 százalékával.

Peresz jelentős változásokat vár

Új folyamatok és jelentős változások kezdetét várja Mahmúd Abbásznak a vasárnapi palesztin elnökválasztásokon aratott győzelmétől Simon Peresz, az Izraeli Munkapárt elnöke.

Az izraeli hadsereg rádiójának adott vasárnap esti nyilatkozatában Peresz „megalkuvás nélküli, de mérsékelt, intelligens és tapasztalt” embernek minősítette Abbászt. „Meg kell adnunk neki a lehetőséget arra, hogy sikeres legyen” – mondta, úgy érvelve, hogy „új, törvényes palesztin vezetés alakult, amely határozottan ellenzi a terrort és a háborút”.

A magyar külügy a békefolyamat újraindítását reméli

Magyarország azt várja Mahmúd Abbász vasárnap megválasztott palesztin elnöktől, hogy javítsa a biztonságot a rendészeti és biztonsági erők átszervezése és fejlesztése révén, s kellő határozottsággal lépjen fel a szélsőségesek ellen – közölte a Külügyminisztérium szóvivője.

„Mahmúd Abbász olyan egyéniség, aki képes lehet a megakadt békefolyamatot újraindítani, ha ehhez kellő segítséget kap Izraeltől és a nemzetközi közösségtől” – olvasható Polgár Viktor szóvivő közleményében.

„Reményeink szerint Izrael partnere lesz az új elnöknek a békefolyamat megújításában, s az EU továbbra is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a közel-keleti békefolyamatot segítse” – hangsúlyozza a közlemény.

Standard: esély a demilitarizálásra

Mahmúd Abbász választási győzelme esélyt ad a közel-keleti konfliktus „demilitarizálására” – állapította meg hétfői kommentárjában a Der Standard című osztrák napilap.

Daúd Kuttab, a liberális újság vendégkommentátora – a rámalláhi egyetem modern médiával foglalkozó intézetének az igazgatója – egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az esély azonban csak akkor nyílik meg, ha izraeli oldalról is lemondanak az erőszakról, és nem marad üres szó a nemzetközi közösségnek az önálló palesztin állam megteremtése melletti kiállása.

Az igazság pillanata címmel megjelentetett kommentár szerint az Izraellel folytatandó tárgyalásokon az lesz a legfontosabb programpont az új palesztin elnök számára, hogy megerősítést kapjon azokra a – nemzetközi porondon már többször is elhangzott – izraeli ígéretekre, miszerint a közeli jövő reális célja egy életképes palesztin állam létrejötte. Ha azonban a palesztinok és az izraeliek magukra maradnak, nagyon valószínű, hogy Palesztina függetlenségének célja elérhetetlen távolságban marad. A nemzetközi közösségnek ezért az Egyesült Államok vezetésével komoly erőfeszítéseket kell tennie, és politikai tőkéjét is fel kell használnia ahhoz, hogy ez a cél megvalósuljon. A palesztinok már döntöttek, most a világnak is ugyanezt kell tennie – szögezte le a kommentátor.

La Libre Belgique: az arab világban egyedülálló érettség

Nem volt történelmi dimenziója a hét végi palesztin elnökválasztásnak, de világosan megmutatta a palesztin lakosság és vezetés politikai érettségét, amely az arab-muzulmán világban szinte egyedülálló – vélekedett hétfői kommentárjában a La Libre Belgique című belga lap.

Mahmud Abbasz megválasztásával sikerült méltósággal végigvinni a Jasszer Arafat palesztin vezető halálával kezdődött politikai átmenetet – állapította meg a lap vezércikke. Hozzáfűzte, hogy a kegyelmi állapot most véget ért, eljött az ideje, hogy az új vezető szembenézzen a kihívásokkal.

A konzervatív belga lap szerint Abbásznak jövendő döntésein keresztül bizonyítania kell szavahihetőségét, teljesítenie ígéreteit a palesztin felkelés leszereléséről és a korrupció elleni harcról.

Tesztidőszak következik Izrael és a Egyesült Államok számára is, amelyeknek szintén igazolniuk kell elkötelezettségüket a párbeszéd és a békefolyamat segítése iránt. „Most már ők sem bújhatnak Arafat madárijesztője mögé, hogy kitérjenek a felelősség elől” – vélte a cikkíró.

La Stampa: a párbeszéd korszaka

A torinói La Stampa kiemeli, hogy izraeli várakozás szerint az elnökválasztás a párbeszéd korszakát nyitja meg. Az olasz lap palesztin szavazópolgárok véleményeit idézve méltatja a demokrácia mellett elkötelezett Abbaszt, figyelmeztetve ugyanakkor arra, hogy szélsőséges palesztin szervezetek szerint a háború folytatódik, s az új elnököt tettei alapján ítélik majd meg a kemény vonal hívei.

Corriere della Sera: Abbasz véget vet a palesztin nép szenvedéseinek

A Corriere della Sera rövid interjút közöl Abbasszal, aki kijelentette a milánói lapnak: kész bármikor találkozni az izraeli miniszterelnökkel. Most eljött a tárgyalások ideje, az egyeztetések nagyon nehezek lesznek, de kötelességünk megállapodásra jutni – hangsúlyozta a palesztin hatóság új vezetője, aki győzelmét Arafat emlékének ajánlotta, s arra tett ígéretet, hogy véget vet a palesztin nép szenvedéseinek. A milánói lap szerint Izraelben a haladás irányában tett „első lépésként” értékelték a palesztin elnökválasztás eredményét, abban reménykedve, hogy a béke korszakának kezdete jöhet el, míg Washingtonban „történelmi napról” beszélnek a közel-keleti válság tekintetében. A Corriere della Sera egyúttal arra figyelmeztet, hogy a szélsőséges Hamász szervezet szerepe meghatározó próbaköve lehet a palesztin vezetés szándékainak.

La Repubblica: Arafat örökösének meggyőző győzelme

A római La Repubblica Kezdetét vette Mahmud Abbasz korszaka szalagcímmel számol be a palesztin elnökválasztás eredményeiről, meggyőzőnek minősítve Arafat örökösének győzelmét, s kiemelve azt, hogy a Hamász is kész az együttműködésre az új elnökkel. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.