Forrás: NOL

Izraelen múlik a siker

Al Ghaoui Hesna, 2005. január 11. 00:00

Mamhud Abbasz győzelme nem, legfeljebb a vártnál alacsonyabb részvételi arány okozott meglepetést a vasárnapi palesztin választásokon – nyilatkozta lapunknak Waddie Abunasszar, az Al-Kudsz palesztin napilap politikai kommentátora. Az izraeli arab szakember szerint a voksolás azért nem motivált több embert, mert az eredmény egyértelmű volt.

A Hamasz és az Iszlám Dzsihád által bejelentett bojkott miatt is kevesebben járultak az urnákhoz. Kelet-Jeruzsálemben sokan azért maradtak távol a választásoktól, mert féltek, hogy részvételük esetén megvonják tőlük az izraeli állam által biztosított szociális juttatásokat és kiváltságokat.

Bár a részvételi arányt aduként használhatják az új elnök politikai riválisai, néhány hónap múlva elvész a százalékok jelentősége – véli Abunasszar. Szerinte ennél fontosabb Abbasz széles körű nemzetközi támogatottsága, és hogy Amerika is tárgyalópartnernek tekinti őt. Abbasz igazi erényének azt tartják, hogy – ellentétben Arafattal, akit sokan kétarcú politizálással vádoltak – egyértelmű politikát folyatat Izraellel, és a Hamasszal kapcsolatban. A szélsőséges szervezet vezetőit politikai szerepvállalásra biztatja, meg nem erősített hírek szerint a fiatal harcos aktivistákat az újjászervezendő palesztin biztonsági erőkbe akarja integrálni.

Nem is számíthat hosszú távú sikerekre az új elnök, ha nem lesz képes megegyezésre jutnia a Hamasszal. Ez azonban Izraelen áll vagy bukik: csak akkor tudja eltántorítani a palesztin mozgalmakat az intifáda folytatásától, ha eredményeket mutat fel az izraeli útblokádok, erőszakos akciók és házrombolások ügyében. Kérdéses, hogy Izrael akar-e változtatni eddigi politikáján. Az erőszak folytatódása egyértelműen a választásokon második helyen befutó Musztafa al-Barguti malmára hajtja a vizet – véli Abunasszar. A szakértő szerint a voksolással így is al-Barguti nyerte a legtöbbet.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.