Forrás: MNO

Hivatalosan is Mahmud Abbász a palesztin elnök

A 62,32 százalék nem lesz elég?

2005. január 10. 14:21

MNO-összefoglaló

A közel-keleti béke új lehetőségeként üdvözli a világ Mahmud Abbász palesztin elnökké választását. Simon Peresz előrelépést vár. A hivatalos izraeli kommentár is derűlátó, de az átfogó béketárgyalást későbbre várja. A palesztinok többsége a szélsőségesek bojkottja ellenére is bizakodó. Az Egyesült Államok jelentős segítséget ígért, és engedményeket vár Izraeltől.

A palesztin elnökválasztás hivatalos végeredménye szerint a mérsékelt palesztin politikus, Mahmud Abbász a szavazatok 62,32 százalékával lett a Palesztin Hatóság elnöke – számolt be az AFP hírügynökség. A Jasszer Arafat politikai örökösének tekintett politikus mögött legnagyobb riválisa, Musztafa Bargúti 19,8 százalékkal végzett – 70 százalék körüli részvétel mellett.

A palesztin vezető már meg is kezdte munkáját, és Ahmed Korei miniszterelnököt felkérte az új kormány megalakításának előkészítésére.

A már Arafat idején is kormányfői tisztet viselő Korei szerint Abbász győzelme a béke, a demokrácia és a nemzeti egység híveinek diadala. A szélsőséges palesztin csoportok ugyanakkor bojkottálták a választást, ami mindenképp gyengíti a sikert.

Simon Peresz és Izrael hivatalos véleménye

Izraeli részről Simon Peresz úgy értékelte az eredményt, hogy az jelentős előrelépéseket hozhat – jelentette az AFP hírügynökség. Az izraeli politikus kifejtette, hogy hazájának lehetőséget kell adnia Abbásznak a sikerhez. Kiemelte, hogy olyan palesztin vezetés jutott hatalomra, amely határozottan ellenzi a terrort és a háborút. Peresz értékelésének súlyát növeli, hogy hétfőn várhatóan megalakul Ariel Saron izraeli miniszterelnök új koalíciós kormánya, amiben előbbi Munkapártja a legfontosabb partner, és a politikus a kabinet miniszterelnök-helyettese lesz.

A hivatalos izraeli vélemény is üdvözli Abbász győzelmét, azzal, hogy remélik: az újdonsült elnök máris lépéseket tesz a palesztin fegyveres csoportok visszaszorítására – olvasható a BBC honlapján. A brit közszolgálati rádió úgy tudja, hogy Saron kész mielőbb találkozni az új elnökkel és tárgyalni a fegyverszünetről, az átfogó béketárgyalások megindulásához azonban még idő kell.

Palesztin értékelések

A Hamász elnökjelöltje, Mahmud Zahar a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy Abbász kudarcot vall majd, mert Izrael nem fog lehetőséget adni neki a sikerre. A Hamász hivatalos véleménye szerint azonban a választás szélsőségesek általi bojkottja ellenére is működőképes lesz az új elnök hatalma.

A gázai egyetem egyik professzora ugyanakkor a Magyar Rádiónak adott interjújában a biztonsági helyzet várható alakulását elemezve azt mondta, hogy Izraelnek nehezebb dolga lesz most Abbásszal, mint Arafattal volt. A szakember kifejtette: Abbász nyilván mindent megtesz majd az intifáda (a palesztin felkelés – a szerk.) leállítása érdekében, ami viszont szerinte nem érdeke Izraelnek, és Saron maga fogja szítani az ellentéteket, mivel a harc nélküli időszakokban nagyon nehéz helyzetben van, és ezt kerülni igyekszik. A tudós szerint az arab országok is rossz szemmel nézik a palesztin területeken folyó politikai folyamatokat: Abbász az egyetlen arab vezető jelenleg, aki saját népétől kapott hatalmat. Ezért mindent elkövetnek majd, hogy elbukjon, mert sikere hasonló folyamatokat indíthatna be a többi arab országban.

Az európai megfigyelők beszámolója szerint a palesztin nép óriási reményeket fűz az egyébként bizonyos hiányosságokkal, de összességében rendben lezajlott választásokhoz.

Az Egyesült Államok és a világ

Az Egyesült Államok is üdvözölte Mahmud Abbász győzelmét. A Magyar Rádió beszámolója szerint George Bush amerikai elnök az államiság felé tett fontos lépésként értékelte a palesztin elnökválasztást, és megígérte, hogy segíteni fog a megválasztott elnöknek az Izraellel megújítandó békefolyamat előmozdításában. Amerikai értékelés szerint a választások szabadok voltak – ami az elnök szerint bizonyíték arra, hogy az emberek a Közel-Keleten is demokráciát akarnak.

Egyes kommentátorok úgy vélik, hogy a Bush által a palesztin népnek felajánlott segítség akár több mint 200 millió dolláros segélyt jelenthet az idén. Amerika első embere ugyanakkor hangsúlyozta: a demokratikus és békés palesztin államot egy biztonságban élő Izrael mellett képzeli el.

Bush elnök együttműködésre szólította fel Izraelt és az arab államokat is. Izraelnek a ciszjordániai és gázai humanitárius és gazdasági helyzet javításában, az arab államoknak pedig abban kell közreműködnie, hogy az Izraelt támadó palesztin radikálisok ne jussanak támogatáshoz.

Colin Powell külügyminiszter úgy véli, hogy most Izraelnek kellene bizalomnövelő intézkedéseket tennie – például több palesztin foglyot kellene szabadon bocsátania. Az orosz vezetés szintén üdvözölte az eredményt.

Magyarország azt várja az újonnan megválasztott palesztin elnöktől, hogy javítsa a biztonságot, és határozottan lépjen fel a szélsőségesek ellen – áll a Külügyminisztérium közleményében. A tárca állásfoglalása szerint Mahmud Abbász olyan egyéniség, aki képes lehet a megakadt békefolyamat újraindítására, ha ehhez kellő segítséget kap Izraeltől és a nemzetközi közösségtől – közölte a Magyar Rádió.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.