Forrás: NOL

Bush-meghívó az új elnöknek

Horváth Gábor washingtoni tudósítónk, 2005. január 11. 00:00

George W. Bush amerikai elnök reméli, hogy hamarosan a Fehér Házban üdvözölheti a hét végén a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökévé választott Mahmud Abbaszt.

A kijelentés fordulatot jelez: az elmúlt négy évben Jasszer Arafatot nemkívánatos személynek tekintették Washingtonban, halálát pedig egy új kezdet lehetőségeként értékelték. Bush fontosnak nevezte, hogy Izrael is a két állam koncepcióját kövesse. Ő az első amerikai elnök, aki egyértelműen elkötelezte magát a független palesztin állam kikiáltása mellett.

Az amerikai kormányzat óvatos derűlátással követi a közel-keleti történéseket. A remények szerint most alábbhagy a terror, és Izrael is kivonja csapatait a Gázai övezetből, illetve Ciszjordánia egyes részeiről. Ezzel párhuzamosan megindulhatna a nemzetközi segélyekkel is támogatott gazdasági fejlesztés.

Moszkva szokatlanul gyorsan és magas szinten gratulált az új elnöknek. Elsőként a nagyhatalmak vezetői közül Vlagyimir Putyin telefonon beszélt vele és látogatásra hívta a palesztin hatóság újdonsült első emberét. Alekszandr Szaltanov külügyminiszter-helyettes a helyszínen, a ramallahi Mukata-palotában, az elhunyt Jasszer Arafat kedvenc helyén tolmácsolta elnöke és külügyminisztere jókívánságait. Moszkvának jól jöhetnek Mahmud Abbasz régi szovjet kapcsolatai (a nyolcvanas években Moszkvában védte meg kandidátusi disszertációját), és az Abbasz környezetében lévő, oroszul még beszélő idősebb korosztályú szakemberek felemelkedése. Alekszandr Kalugin, a külügyminiszter különmegbízottja december közepe óta tárgyalt politikusokkal Paleszinában. (D. P.)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.