Forrás: Magyar Rádió

A Kneszet rábólintott a nagykoalícióra

2005. január 10., hétfő 20:15

348 olvasás

Izraelben végre valahára megszületett az új koalíciós egységkormány.

Minden tévécsatorna élőben közvetítette a parlamenti szavazás izgalmas pillanatait, ahol végül 58-an az új kormány mellett, 56-an pedig ellene voksoltak, míg hatan tartózkodtak.

Ariel Saron súlyos politikai árat fizetett a baloldali Munkapárt csatlakozásáért, saját pártja úgynevezett lázadói 13-an ellene szavaztak, s ezzel komolyan felmerült annak a lehetősége, hogy Izrael legnagyobb, 40 képviselőt számláló kormányzópártja esetleg kettészakadhat. A Likud kétharmada Saronnal tart, de harmada egyre nyíltabban küzd az izraeli miniszterelnökkel az elszakadási terv, a Gázai övezet és Észak-Ciszjordánia tervezett elhagyása miatt. Az új koalíciót Saron csak az ellenzéki radikális baloldali Jachat párt és az arab képviselők támogatásával tudta megteremteni.

Az új kormány mögött elvileg hatvanhat képviselői mandátum áll a parlamentben, de ismét bebizonyosodott, hogy saját pártjának mintegy harmadára valójában nem számíthat az izraeli kormányfő.

Elbocsátottak hat katonatisztet

Korábban Izraelben elbocsátottak hat tartalékos katonatisztet, akik – egy sajtónyilvánosságot kapott levelükben – azzal fenyegetőztek, hogy megtagadják a Gázai övezetben lévő zsidó telepek kiürítésével kapcsolatos parancsot – közölte a hadsereg.

A hat elbocsátott katonatiszt a múlt héten törvénytelennek nevezte Ariel Saron miniszterelnöknek a Gázai övezetben és Ciszjordánia északi részén fekvő telepek egyoldalú felszámolására vonatkozó tervét.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn egy delegáció élén Izraelbe utazott, ahol keddig parlamenti tisztségviselőkkel, Móse Kacáv államfővel és Simon Peresszel, a Munkapárt elnökével tárgyal. 1993 óta ez az első magyar házelnöki látogatás Izraelben.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.