Forrás: NOL

Izraeli-Hezbollah csata

Hírösszefoglalónk, 2005. január 10. 00:00

Izraeli bombázás, egy Hezbollah-akció megtorlása LibanonbanKép: fotó: reuters – afif deyabA Hezbollah libanoni gerillái vasárnap megtámadtak egy izraeli járőrt és megöltek egy katonát a dél-libanoni határ mentén fekvő, vitatott fennhatóságú Sebaa-tanyáknál.

A valószínűleg egy út mentén elhelyezett pokolgép okozta robbanásban további két katona megsebesült. Az izraeli tüzérség és légierő válaszul támadást indított a Hezbollah három feltételezett állása ellen. Az akcióban meghalt egy francia ENSZ-katona.

A vasárnapi csapás-válaszcsapás az első incidens július óta az izraeli-libanoni határon, ahonnan Izrael 2000-ben, 22 évi megszállás után kivonult az általa biztonsági övezetnek nevezett sávból. A tűzszünetet felügyelő ENSZ-csapat egy svéd tagja is megsebesült a határt jelző úgynevezett „kék vonal” ellenőrzése közben.

Az Irán és Szíria által támogatott Hezbollah elkötelezett támogatója a palesztin felkelésnek és a vasárnapi választást bojkottáló Hamasznak is. A Hezbollah szerint a Sebaa-tanyák Libanonhoz tartoznak, a mostani akció is felszabadításuk része. Az ENSZ izraeli megszállás alatt lévő szíriai területként tekint a területre, amely a Golán-fennsík része, és Izrael 1967-ben annektálta.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.