Forrás: Magyar Rádió

Elnököt választanak a palesztinok

2005. január 9., vasárnap 18:16

186 olvasás

Mintegy egymillió 800 ezer szavazásra jogosult palesztint várnak az urnákhoz Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Kelet-Jeruzsálemben, hogy a következő négy évre megválasszák a novemberben elhunyt Jasszer Arafat utódját.

A tervezettnél két órával tovább, helyi idő szerint este 9-ig tartanak nyitva a szavazóhelyiségek a palesztin elnökválasztáson. A központi választási bizottság illetékesei a döntést azzal indokolták, hogy sok helyen délután tumultus támadt és az izraeli hadsereg ellenőrzései miatt nehéz eljutni a szavazókörökbe.

Jeruzsálem legnagyobb választókörében a névjegyzék körül támadt bonyodalmak miatt többeket nem engedtek szavazni. Egyes postahivatalokban, ahol a szavazás zajlott, többen nem találták magukat, pedig föliratkoztak.

Jimmy Carter segítségével arra a megállapodásra jutottak, hogy a kelet-jeruzsálemiek minden kelet-jeruzsálemi postahivatalban szavazhatnak akkor is, ha nincsenek benne a választói névjegyzékben az adott hivatalban. Az izraeli hatóságok azt állítják, hogy nincs közük a listák összeállításához.

A 200 ezer kelet-jeruzsálemi palesztin eredetileg mindössze öt helyi postahivatalban adhatta le voksát, amennyiben időben feliratkozott a választói névjegyzékbe. Azonban mindössze 5300-an vannak a listákon, aminek több oka is van.

Egyrészt mindössze ennyi embert tudnak ellátni a postákon, másrészt a kelet-jeruzsálemiek is óvatosak, félnek feliratkozni egy ilyen listára, mivel Kelet-Jeruzsálem arab lakói amolyan felemás izraeli állampolgárságot kaptak 1967 után.

Nem szavazhatnak az izraeli parlamenti választásokon, de a helyhatóságin igen. A helyi önkormányzatba küldhetnek képviselőket és részesei az izraeli társadalombiztosításnak is. Kapnak izraeli nyugdíjat, betegbiztosítást, gyereknevelési segélyt és orvosi ellátást. Ezeket a jogaikat féltve aztán igen óvatosan jelentkeztek csak a kelet-jeruzsálemi listákon, ki tudja, a korrupt viszonyok közt kiknek a kezébe kerülhet egy-egy ilyen névsor.

Sokan Kelet-Jeruzsálemből ezért a közeli Ciszjordániában, Ramallahban adják le voksukat, s mivel nincsenek szigorú értelemben vett választókörzetek, ezt szabadon meg is tehetik. Ezért aztán az az izraeli döntés, mely engedélyezte a kelet-jeruzsálemiek részvételét a palesztin elnökválasztáson, inkább formális jelentőségű volt csak.

A palesztin elnökválasztáson már leadta szavazatát Mahmud Abbász, a legesélyesebb jelölt és legfőbb riválisa, Musztafa Barguti is.

Abbász szerint a voksolás zökkenőmentesen zajlik, ami bizonyítja, hogy a palesztin nép nagy lépést tesz a demokrácia felé. Az emberi jogi aktivista Barguti azonban máris szabálytalanságokra hívta fel a figyelmet. Szerinte egyes szavazókörzetekben olyan tintát használnak, amelyet később könnyű eltüntetni.

A választás biztonságos lebonyolítását egyébként 800 külföldi megfigyelő segíti, Magyarországról nyolc megfigyelő érkezett a palesztin területekre. Hivatalos eredmény hétfő délre várható.

Egy izraeli tisztségviselő közölte, hogy Ariel Saron kormányfő hajlandó a lehető leghamarább találkozni a leendő palesztin elnökkel.

“A béke, a demokrácia, a reformok és a fejlődés”

Ezek lesznek a fő célok, ha a palesztinok új elnököt választanak – mondja a palesztin külügyminiszter, aki Mahmúd Abbászra szavazott.

Nábluszban eddig a tervek szerint történt minden a palesztin elnökválasztás napján. A megadott időpontban, reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelységek – tájékoztatta a Magyar Rádiót Rónai Árpád, a Külügyminisztérium Európai Politikai Együttműködési Főosztályának helyettes vezetője, aki az Európai Unió színeiben felügyel választási megfigyelőként a palesztin elnökválasztás átláthatóságára, tisztaságára.

Nabil Szat optimista. A palesztin külügyminiszter számára az elnökválasztás utáni időszak nem jelent különösebb változást – nyilatkozta a Magyar Rádiónak, majd hozzátette: bízik abban, hogy az ügyek és az igények kialakítják azt a szerepet, amelyet majd be kell töltenie. Nabil Szat Mahmúd Abbász elnökjelöltségét támogatja.

– Azért jöttem ide, hogy teljesítsem kötelességemet, hangot adjak egy demokratikus Palesztinába vetett hitemnek – mondta. Hiszem, hogy a szavazás egy felelős vezetőséget fog létrehozni Palesztina számára, amelynek van egy programja, azt elfogadom. Ez a program a béke, a demokrácia, a reformok és a fejlődés irányába mutat. Béke, demokrácia, reformok és fejlődés. Azt szeretném, hogy Palesztina fejlődjön, átlátható legyen egy őszinte kormánnyal és az emberek olyan új generációjával, amelyik már képes lesz gondozni mindezt.

Izrael határvidékén két támadás is történt a palesztin elnökválasztás idején

Palesztin fegyveresek két rakétát lőttek át a Gázai övezetből izraeli területre. Áldozatokról nem érkezett jelentés. Korábban iszlám fegyveresek bejelentették, hogy bojkottálják ugyan a palesztin választást, de nem zavarják meg a voksolás menetét.

Halálos áldozata is van az izraeli-libanoni határon történt incidensnek. Az Irán-barát Hezbollah szervezet tagjai a vitatott hovatartozású Sebaa tanyáknál megtámadtak egy izraeli járőrt, két katona megsebesült.

Az Al-Dzsazíra hírtelevízió szerint egy izraeli tiszt meghalt, három katona megsebesült. A tanyák lakosai arról számoltak be, hogy az izraeli tüzérség ezután lőtte Hezbollah feltételezett állásait. Ekkor halt meg egy francia tiszt, aki a tűszszünet betartását felügyelte, társa megsebesült.

MR, Marosi Antal (Náblusz), Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.