Forrás: NOL

Exit pollok szerint Abbász nyeri a palesztin elnökválasztást

Népszabadság Online, 2005. január 9. 20:00

Mahmúd AbbászElnökválasztást tartanak a palesztinok Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Kelet-Jeruzsálemben. A novemberben elhunyt Jasszer Arafat posztjára a legesélyesebb jelölt Mahmud Abbász, a legfőbb riválisa, Musztafa Barguti.

A szavazók kikérdezésén alapuló felmérés szerint Mahmud Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet elnöke, a Fatah mozgalom elnökjelöltje biztosan nyeri a vasárnapi palesztin elnökválasztást.

A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésével készülő egyik exit poll szerint Abbász a voksok 65-70 százalékára számíthat, közölte egy felmérést végző palesztin tisztségviselő. Ekkora többség szilárd felhatalmazást ad a leendő elnöknek arra, hogy felújítsa Izraellel a béketárgyalásoka, megzabolázza a palesztin militánsokat, és reformokat hajtson végbe a korrupciótól megroppant palesztin hatóságon belül.

A választás biztonságos lebonyolítását egyébként 800 külföldi megfigyelő segíti, Magyarországról nyolc megfigyelő érkezett a palesztin területekre. Hivatalos eredmény hétfő délre várható.

Egyes helyeken az izraeli hatóságok nehezítették a szavazás menetét. Kelet-Jeruzsálemben az izraeli biztonsági erők 1500 tagját vezényelték ki, hogy megakadályozzák az arabellenes szélsőségesek esetleges akcióit. A délelőtt folyamán szemtanúk szerint a rendőrök két kisebb – néhány tucat, izraeli zászlókat hordozó szélsőségesből álló – tüntetést oszlattak szét a városrészben, s őrizetbe vették egy radikális muszlim csoport két tagját, akik a választás bojkottjára felszólító röplapokat kezdtek osztogatni.

A palesztin központi választási bizottság szerint Izrael nem teljesítette a választás lebonyolításának segítésére tett ígéretét, így a szavazás körülményei Kelet-Jeruzsálemben nem felelnek meg a szabad, igazságos és átlátható választás követelményeinek. Az 1967-ben megszállt városrészben mindössze öt postahivatalban nyitottak szavazóhelyiséget, ahol a 120 ezer lakos közül csak 5500 adhatja le a voksát. A többieknek a külvárosokban létesített 12 szavazókör valamelyikét kell felkeresniük – ehhez könnyítették az átjutást a Ciszjordániába vezető ellenőrzőpontokon, s ideiglenesen négy további gyalogosátkelőt nyitottak.

Jimmy Carter volt amerikai elnök a jelen lévő 800 külföldi megfigyelő egyikeként délelőtt felkeresett egy kelet-jeruzsálemi szavazóhelyiséget, s szintén helytelenítette, hogy a negyed lakosai csak a kijelölt postahivatalokban voksolhatnak.

A 200 ezer kelet-jeruzsálemi palesztin közül csak 5300-an iratkoztak fel a választói névjegyzékbe. Ennek nem csak az lehet az oka, hogy kevés az erre kijelölt postahivatal, hanem a kelet-jeruzsálemiek félnek feliratkozni egy a listára, mivel az arab lakók felemás izraeli állampolgárságot kaptak 1967 után. Nem szavazhatnak az izraeli parlamenti választásokon, de a helyhatóságin igen. A helyi önkormányzatba küldhetnek képviselőket és részesei az izraeli társadalombiztosításnak is. Kapnak izraeli nyugdíjat, betegbiztosítást, gyereknevelési segélyt és orvosi ellátást. Ezeket a jogaikat féltve aztán igen óvatosan jelentkeztek csak a kelet-jeruzsálemi listákon, ki tudja, a korrupt viszonyok közt kiknek a kezébe kerülhet egy-egy ilyen névsor.

Sokan Kelet-Jeruzsálemből ezért a közeli Ciszjordániában, Ramallahban adják le voksukat, s mivel nincsenek szigorú értelemben vett választókörzetek, ezt szabadon meg is tehetik. Ezért aztán az az izraeli döntés, mely engedélyezte a kelet-jeruzsálemiek részvételét a palesztin elnökválasztáson, inkább formális jelentőségű volt csak – jelentette a közszolgálati rádió.

A palesztin biztonsági erők szerint a Gázai övezet déli részén izraeli katonák akadályozzák a lakosok eljutását a szavazóhelyiségekbe. Az itteni legnagyobb zsidó telep, Gus Katif közelében lévő al-Muvaszi körül úttorlaszokat létesítettek, s igen lassan, csak néhány fős csoportokban engedik át az embereket. Ezért nem tudni, hogy a település ötezer palesztin lakosa le tudja-e adni voksát az urnák lezárásáig.

A délelőtt folyamán két kisebb incidensről érkezett hír: izraeli katonák tüzet nyitottak egy iskolaépületben működő szavazóhelyiség irányában a Gázai övezet déli részén lévő Hán-Júnisz menekülttábor közelében, palesztinok pedig két rakétát lőttek ki az övezetből izraeli területre. Áldozatokat egyik helyről sem jelentettek.

(forrás: MTI, radio.hu)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.