Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Elnököt választanak a palesztinok

Musztafa Barguti izraeli rendőrkézen · Lemondta jeruzsálemi kampányútját Mahmúd Abbász

2005. január 8. (8. oldal)

Munkatársunktól

Őrizetbe vette az izraeli rendőrség tegnap Jeruzsálemben a palesztin elnökválasztás egyik jelöltjét, Musztafa Bargutit. Másfél hét alatt második alkalommal járnak el izraeli rendőrök Barguti ellen. Közben Mahmúd Abbász, az elnökválasztás várható győztese kijelentette, nem megy el Jeruzsálembe kampányolni.

Szemtanúk elmondása szerint Bargutit a Jeruzsálem óvárosába vezető oroszlános kapunál (Szent István kapunál) tartóztatta fel és ültette rendőrségi autóba három izraeli nyomozó. Az eset előtt röviddel Barguti maga jelentette be kelet-jeruzsálemi sajtótájékoztatóján, hogy a Mecsetek terére indul, és az al-Aksza mecsetben részt vesz a pénteki nagy imán.

Őrizetbe vételekor Barguti azt kiabálta a rendőröknek, hogy Kelet-Jeruzsálemben tartózkodási engedéllyel bíró elnökjelöltet vesznek őrizetbe. Az izraeli rendőrség szóvivője annyit fűzött a történtekhez, hogy Bargutinak nincs joga az al-Aksza mecsetbe menni, és ezt ő is nagyon jól tudja. Izrael ígéretet tett arra, hogy biztosítja a szabad és tisztességes palesztin elnökválasztás feltételeit. Ariel Saron izraeli miniszterelnök még azt is jóváhagyta, hogy az 1967-ben megszállt, majd annektált Kelet-Jeruzsálem palesztin lakosai is részt vehessenek a január 9-i elnökválasztáson, sőt az elnökjelöltek korlátozott kampányt is folytathatnak ott. Bargutit előzőleg december 27-én vette néhány órára őrizetbe a rendőrség, mert kampánytevékenységet folytatott Kelet-Jeruzsálemben.

A palesztin elnökválasztáson független jelöltként induló Musztafa Barguti a közvélemény-kutatások szerint a második „nagy” esélyes, de valójában ő is esélytelen Mahmúd Abbásszal, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetőjével szemben. Mahmúd Abbász viszont lemondta kampánya tegnapi jeruzsálemi gyűlésének megtartását, arra hivatkozva, hogy az esemény miatt tervezett izraeli biztonsági intézkedések zavarba ejtők lennének számára – közölte egyik kampánytisztviselője. Abbász kampánykörútjába beterveztek egy jeruzsálemi programot is, amelynek keretében imádkozott volna az al-Aksza-mecsetben, nagygyűlést tartott volna, és tett volna egy sétát

az óvárosban. Az as-Sark al-Auszat arab lap úgy tudja, Ariah Eldad izraeli parlamenti képviselő, a szélsőjobboldali Ichud Leumi párt tagja feljelentette Abbászt. Eldad azzal indokolta feljelentését, hogy a palesztin elnökjelölt egy 1978-ban megjelent könyvében azt írta, a náci holokauszt nem is történt meg. Mivel ez az izraeli törvények szerint bűncselekmény, az izraeli területre lépő holokauszttagadót le kell tartóztatni. Kelet-Jeruzsálem izraeli területnek számít, mivel Izrael 1967-ben megszállta. Az érintett elismerte, hogy a moszkvai egyetemen írt doktori disszertációjában érintette a kérdést. Az írásban felvetette, vajon valóban 12 millió áldozatról van-e szó, ahogy néhányan említik, mások egymillió meggyilkoltról beszélnek, sőt, egyesek azt is kétségbe vonják, hogy megtörtént a holokauszt. A dolgozatban Abbász leszögezi, ha csak egy áldozat volt, már akkor is emberi tragédiáról van szó.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.