Forrás: NOL

Abbasz a nagy esélyes

Munkatársunktól, 2005. január 8. 00:00

Vasárnap a palesztinok elnököt választanak. A körülbelül egymillió résztvevő több mint ezer választóhelyiségben voksolhat. (Dánia háromezer urnát ajándékozott nekik.) Mahmud Abbasz 69 éves politikus, a Palesztin Felszabadítási Szervezet elnöke biztos befutó. Szinte csak az a kérdés, hogy milyen arányban nyer. A pénteki utolsó kampánynapon tudósítónkat Ramallahban, a palesztin hatóság székhelyén úgy tájékoztatták, hogy a második számú esélyes, Musztafa al-Barguti akár 20 százalékot is „elcsippenthet”.

Az Izrael elleni terrorakciókért elsősorban felelős iszlamista csoportok (Hamasz, Iszlám Dzsihád) bojkottálják, ám meg nem hiúsíthatják a választást. A palesztinok többsége Abbaszban és – amit képvisel -, az izraeliekkel való tárgyalásban látja a jövőt: a megbékélést.

Csaknem négyszáz külföldi és palesztin megfigyelő követi a választásokat. Izrael megígérte, hogy az ellenőrzések visszafogottságával járul hozzá a fontos esemény sikeréhez. Pénteken megérkezett a helyszínre Hárs Gábor és Csapody Miklós, akik az IPU színeiben őrködnek a választás tisztaságán.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.