Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Hiller István Izraelben tárgyal

2005. január 7. (15. oldal)

MTI

Kulturális és oktatási államközi megállapodást írt alá szerdán Izraelben Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere, aki tárgyalt Limor Livnattal, az izraeli oktatási és kulturális tárca vezetőjével egy Tel-Avivban létesítendő magyar kulturális intézetről is. Hiller István elmondta: érdeklődést és fogadókészséget tapasztalt izraeli részről.

A kulturális és oktatási államközi megállapodás négy évre biztosítja a két ország együttműködését. Kiemelt helyet kapott a megállapodásban a filmművészet, azon belül a filmgyártás, továbbá a zenei élet és a kortárs képzőművészet területe.

Reuven Rivlin, az izraeli parlament elnöke is fogadta a magyar minisztert. Hiller tárgyalt Tomi Lapid magyar származású izraeli parlamenti képviselővel is, akivel az izraeli belpolitikai helyzetről és a magyar-izraeli kapcsolatokról folytatott megbeszélést. Avner Salevvel, a jeruzsálemi Jad Vasem intézet vezetőjével a Jad Vasem és a Budapesten tavaly felavatott Páva utcai Holokauszt Emlékközpont kapcsolatainak elmélyítéséről tárgyalt; a magyar miniszter a Pro Cultura Hungarica emlékplakettet és díjat adományozta az intézetnek és az intézmény vezetőjének. Csütörtökön Móse Kacav államfő fogadja a magyar minisztert.

Hiller megbeszélést folytat Szilvan Salom külügyminiszterrel, majd a Magyar Szocialista Párt elnökeként Simon Peresszel, az Izraeli Munkapárt vezetőjével. Látogatásán találkozik az izraeli kulturális és tudományos élet kiválóságaival is.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.