Forrás: Magyar Rádió

Abbasz a tárgyalások felújítását ígérte Izraellel

2005. január 6., csütörtök 16:17

172 olvasás

A tárgyalások felújítását ígérte Izraellel Mahmud Abbasz, aki a legesélyesebb arra, hogy Jasszer Arafat utódjaként palesztin elnök legyen.

A politikus kijelentette: a vasárnapi választások után, az új kormány megalakítását követően egyeztetéseket kezd Izraellel. Mahmud Abbasz két nappal ezelőtt cionista ellenségnek nevezte a zsidó államot, kijelentése nemzetközi bírálatot váltott ki.

Információink szerint már Jeruzsálemben tartózkodik és munkához látott az a hat magyar diplomata, akik uniós megfigyelőként vesznek részt a hétvégi palesztin elnökválasztáson. Az Európai Unió 260 megfigyelőt delegált a Gázai övezetbe és Ciszjordániába, ahol a nemzetközi összefogásnak köszönhetően összesen 400 diplomata figyeli majd a választások tisztaságát, köztük Jimmy Carter volt amerikai elnök is.

A palesztinok egyébként tartanak attól, hogy az izraeli korlátozások miatt elsősorban Kelet-Jeruzsálemben nem juthatnak majd el a szavazóhelységekbe. Az aggályok ellenére azonban mind Izrael, mind a palesztinok elemi érdeke, hogy a választás tiszta eredményt hozzon, és úgy tűnik, ennek megfelelően nyugodt készülődés jellemzi a helyieket – közölte érdeklődésünkre Fehérvári László rendkívüli meghatalmazott nagykövet, aki szerint nincsenek olyan jelek, amelyek alapján tartani kellene a választási csalástól vagy a voksolás megzavarásától. A december 23-i önkormányzati választásokon is rendben mentek a dolgok, nem voltak kihágások, nem volt rendbontás, és választási csalásokról sem számolt be a sajtó.

Igazán csak most indult be a hétvégi palesztin elnökválasztásra készülő erők kampánya – erről számolt be több, a Palesztin Hatóság területén tartózkodó diplomata. Ez viszont azonnal kiváltotta az Egyesült Államok bírálatát. Az amerikai diplomácia a javuló izraeli-palesztin viszony megzavarásaként értékelte például a közvélemény-kutatások alapján egyértelműen vezető elnökjelölt, Mahmud Abbasz egyik választási beszédét, amelyben a palesztin politikus cionista ellenségként beszélt Izraelről.

Az Egyesült Államok legújabb diplomáciai lépése pedig az volt, hogy felszólította az amerikai állampolgárokat, ha lehet, biztonsági okokból hagyják el a palesztin területeket a választás hétvégéjére.

Közben mintegy háromtucatnyi izraeli tartalékos nyílt levélben jelentette be, hogy lázadást szítanak, ha a jeruzsálemi kormány megkezdi a Gázai övezetben létrehozott zsidó települések felszámolását.

Később Izraelben aláírták a koalíciós szerződést, amelyben az érintett három párt megegyezett abban, hogy végrehajtják az izraeli kivonulást.

Ariel Saron kormányfőnek ezzel ismét többsége van a Kneszetben. Ezzel a kivonulási terv mellett a kabinet elfogadtathatja az idei pénzügyi évre szóló költségvetést is.

Kotsis Márk, MR

Comments are closed.