Forrás: NOL

Összeesküvés XII. Pius boldoggá avatása ellen?

Sárközy Júlia, 2005. január 6. 07:00

Élénk történészvita folyik a legnagyobb olasz napilapban, a Corriere della Serában megjelent dokumentumról, amelyet a Szentszék 1946. október 20-án küldött a párizsi apostoli nunciusnak. A német megszállás alatt katolikus intézményekre és családokra bízott zsidó gyerekekre vonatkozó előírások lényege, hogy az árván maradt és megkeresztelt gyermekek nevelését nem szabad kiadni az egyház kezéből. Ha pedig ‘a gyerekeket szüleik az egyházra bízták, és most visszakérik őket, visszaadassanak, kivéve, ha keresztségben részesültek’.

‘Borzasztó! Ha a Vatikán továbbra is kitart XII. Pius boldoggá avatása mellett, feszültté válhat a zsidókkal való viszony!’ – nyilatkozta Amos Luzzatto, az olaszországi zsidó közösségek elnöke, aki szerint elképesztő, hogy „46 októberében a kúria száraz, bürokratikus rendelkezése egy szóval sem utal a shoára. Másképpen látja az ügyet Pacelli pápa (1939-1958) boldoggá avatásának posztulátora, Peter Gumpel jezsuita atya, aki szerint a dokumentum – ha eredeti – csupán azt bizonyítja, hogy a Szentszék tiszteletben tartotta az akkor érvényes egyházi törvényeket. ‘A Vatikán zsidópolitikája a második világháború végére sem változott meg’ – szólt a római állami egyetem történelem tanszéke, a katolikus Gregoriana visszaüzent: öszszeesküvés folyik XII. Pius boldoggá avatása ellen.

A sokat vitatott pápa kanonizációjának útja továbbra is rögös, pedig Pacelli szerepének tisztázására 2003-ban megnyitották a Vatikáni Titkos Levéltár – egyelőre – 1922-1939 közötti részét, amikor a németországi nuncius a későbbi XII. Pius volt. A történészek azonban hangsúlyozzák, hogy a párizsi levél címzettje az akkori nuncius, Angelo Roncalli – a későbbi XXIII. János pápa -, aki „46 júliusában Palesztina főrabbijának, Herzognak segített a francia zsidó gyerekek megtalálásában, és ezt követte októberben a szentszéki utasítás. Talán pápa és nuncius másképpen vélekedett, bár maga Roncalli állította, hogy a háború alatt, isztambuli nunciusként, XII. Pius utasítására mentette a zsidókat. ‘Ha a háború végén az egyház ezzel szembesült, azt jelenti, hogy tett is valamit a zsidókért’ – jegyezte meg Vittorio Messori, II. János Pál életrajzírója.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.