Forrás: NOL

Mit gondolnak a sorsukról?

Munkatársunktól, 2005. január 6. 00:00

A ramallahi (Ciszjordánia, megszállt területek) székhelyű palesztin PSR-közvélemény-kutató iroda felmérte a palesztinok véleményét fontos bel- és külpolitikai kérdésekben. Íme néhány megállapításuk:

Békefolyamat, útiterv:

A megkérdezettek 80 százaléka szerint tűzszünetet kell életbe léptetni az izraeliekkel, és meg kell kezdeni a tárgyalásokat. 59 támogatja, 38 százalék ellenzi a kvartett (az USA, az ENSZ, az EU és Oroszország) által kidolgozott békefolyamatot, az útitervet.

Izrael elleni támadások:

59 százalék ellenzi, 38 százalék helyesli, hogy az izraeli kivonulás után is folytassák a Gázai övezetből indított támadásokat. Az izraeli polgári személyek elleni fegyveres támadásokat a korábbi 54 százalék helyett 49 százalék helyesli.

Izraeli kivonulás Gázából:

75 százalékuk szerint az izraeliek erre a palesztinok fegyveres támadásai következtében kényszerültek rá.

Palesztin Hatóság, korrupció: A megkérdezettek elégedetlenek saját szervezeteikkel. Ám csaknem kilenctizedük szerint a palesztin hatóság szervezeteiben (helyi önkormányzatok) korrupció uralkodik. 93 százalékuk látná szükségesnek a korrupció megszüntetésére a palesztin hatalmi struktúra gyökeres átalakítását.

Arafatot megmérgezték?

A válaszadók csaknem háromnegyede szerint igen. Az igennel válaszolók kétharmada Izraelt, 22 százaléka a palesztinokat tartja felelősnek.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.