Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Furcsa választás

2005. január 6. (8. oldal)

Sitkei Levente

Ma azért jöttünk ide, hogy imádkozzunk azon mártírok lelkéért, akiket a cionista ellenség ölt meg Beit Lahíjában. A harc az ellenséggel folytatódni fog mindaddig, míg meg nem alakítjuk a független palesztin államot! – hangoztatta kampánykörútja Hán Junisz-i állomásán Mahmúd Abbász. A széles körben palesztin elnöknek előre elkönyvelt jelölt egyre keményebb hangot üt meg az izraeliekkel szemben, ami elgondolkodtatta Tel-Avivot. Ők ugyanis Jasszer Arafat mérsékelt utódját látják Abbászban, akit elfogad mind a palesztin nép, mind az izraeli politikusok.

Négy karikatúra jelent meg a minap az al-Hajat al-Dzsedída című, a Palesztin Hatósághoz közel álló lapban. A grafikus megmutatta, milyen Abbász az izraeliek szemével: egy kicsiny figura az óriási Ariel Saron mellett. A másik rajzon az arab vezetők nézik Abbászt, aki magasra tart egy táblát, amely szerint a szavazatok 99,999 százalékát nyerte el a választáson. A harmadik kép a palesztin nép fiának véleményét jeleníti meg, aki szerint az elnökjelölt Arafat utódja, fekete-fehér fejkendőben feszítve. Végül a valódi Abbászt mutatja be a rajzoló: szerinte ő egy öregasszony, aki színes gyapjúgombolyagból kötöget.

Arafatot soha nem mutatták volna be ilyen módon. A Háárec cikkírója idéz egy kelet-jeruzsálemi újságírót, akinek családja egyszerűen kinevette azt a lapot, amely hősnek nevezte Abbászt. Szerintük egyszerűen semmi nem szól a legesélyesebb jelölt mellett, csak az, hogy az egész világ őt akarja. Az elnökválasztási kampány hajrájában hallottaktól Izrael ugyan ideiglenesen elbizonytalanodhat, ám jellemző, hogy Ariel Saron jelezte, a kijelentések ellenére hajlandó találkozni a választás után Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.