Forrás: MNO

Törökország támogatja az önálló palesztin állam létét

2005. január 5. 19:21

MNO

A török-palesztin kapcsolatok történelmi múltra tekintenek vissza, ezért kötelességünknek érezzük, hogy minden tekintélyünket latba vetve közreműködjünk az önálló palesztin állam létrejöttében és az ezt elősegítő békefolyamatokban – mondta ramallahi sajtótájékoztatóján a török külügyminiszter.

A Magyar Rádió beszámolója szerint a politikus hangsúlyozta azt is: Törökország európai uniós felvétele és az Izraellel korábban kialakított jó kapcsolata egy sor lehetőséget biztosít a palesztin ügy képviseletére.

Törökország szorgalmazza Ariel Saron gázai kivonulási tervének beillesztését, az Egyesült Államok által kezdeményezett, az ENSZ, Oroszország, valamint az Európai Unió által elfogadott, a palesztin-izraeli konfliktus megoldását célzó új tervbe, de csak abban az esetben, ha a palesztin oldalon felhagynak a fegyveres támadásokkal.

A palesztin külügyminiszter üdvözölte Törökország közvezetői szándékait, majd újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: a palesztin infrastruktúra kialakításában és a rendfenntartó egységek kiképzésében nyújtandó török segítségről még korai nyilatkozni. E témakörökkel később a békefolyamatok bizonyos fázisában kerülhetnek napirendre.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.