Forrás: NOL

Abbász „cionista ellenségnek” nevezte Izraelt

Munkatársunktól, 2005. január 4. 13:33

‘Cionista ellenségnek’ nevezte Izraelt kedden egy választási kampánybeszédében Mahmúd Abbász, a Palesztin Felszabadítási Szervezet elnöke néhány órával azután, hogy izraeli harckocsizók nyolc palesztint öltek meg a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Lahjában.

Abbász, aki a január 9-i választások után várhatóan hivatalosan is utódja lesz a novemberben elhunyt Jasszer Arafat palesztin vezetőnek, a gázai Hán-Júniszban, a palesztin milíciák egyik fellegvárában beszélt. Szavai megfigyelők szerint szokatlanul hangzottak szájából, mert Abbászt viszonylag mérsékelt politikusnak tartják, és azt várják tőle, hogy a palesztin vezetés élére kerülve a közel-keleti béketárgyalások újraindítása mellett száll majd síkra.

Abbász hevesen bírálta az Egyesült Államokat is, mert szerinte Izraellel együtt Washington is gátolja a békefolyamat kibontakozását. A reggeli támadás kapcsán pedig kijelentette: ‘imádkozunk mártírjaink lelki üdvéért, akik a cionista ellenség lövedékeitől haltak meg’.

Egyöntetű vélemény, hogy a palesztin politikus nyilvánosan már évek óta nem használt ilyen kemény retorikát, amely az Izrael elpusztítását óhajtó milicisták hangvételére hasonlít. Ugyanakkor szüksége van a szélsőséges palesztinok jóindulatára és támogatására, ha el akarja érni politikai céljait – mutatnak rá elemzők.

Abbász a nap folyamán ellátogatott abba a kórházba is, ahol a Béjt Lahjában megsebesült palesztinokat ápolják. Már a gyógyintézet bejáratánál volt, amikor robbanás rázta a meg a környéket, ezért testőrei kíséretében sietve távozott a helyszínről.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.