Forrás: NOL

Miért nem fogadták Pogány kisasszonyt?

Tibori Szabó Zoltán, 2005. január 3. 00:00

Egy dél-romániai újság riporterének az az ötlete támadt, hogy telefonon végigkérdezi a megye és a város elöljáróit, hogy miért nem fogadták a hivatalukban kihallgatásra jelentkező Pogány kisasszonyt, azaz ‘Mademoiselle Pogányt’, a világhírű Constantin Brancusi román szobrászművész nem kevésbé híres alkotását.

A Vocea Valcii (Valcea Hangja) című lap szilveszteri számában kolumnás összeállításban közölte a válaszokat. A hivatalosságok sorra cáfolták a vádat, s a legtöbben készségesnek mutatkoztak arra, hogy a szóban forgó hölggyel azonnal találkozzanak. Dumitru Stancu alprefektus például így védekezett: ‘Hová való a kisasszony, itt él a városban vagy pedig falun? S mire vonatkozik a kérelme? Nem igaz, hogy nem fogadtam! Lehetséges, hogy a megyei tanácsnál járt’.

Dumitru Buse megyei tanácselnök is visszautasította a vádat: ‘Lehet, hogy itt járt, de kizárt dolog, hogy ne fogadtuk volna. Talán éppen a megyében voltam valamerre’. De hasonlóképpen reagált a kérdésre a többi hivatalosság is, így Ion Calea, a Szociáldemokrata Párt megyei elnöke, Mircea Gutau Ramnicu Valcea-i polgármester, Constantin Monceanu alpolgármester, Gheorghe Gogarnoiu megyei pénzügyi vezérigazgató. Valamennyien azt mondták, szívesen találkoznának a hölggyel, s biztosak abban, hogy problémáját sikerül orvosolniuk. Nem kegyelmezett a lap Gherasim helyi ortodox püspöknek sem, aki kijelentette, hogy szükség esetén a kisasszonnyal valamelyik püspöki tanácsos azonnal szóba állhat.

Csak a megye volt prefektusa, Aurel Vladoiu és Mihai Ioan, a megyei egészségügyi felügyelőség igazgatója jött rá a turpisságra, s közölte nevetve, hogy Brancusi szobráról van szó. Dumitru Coroiu, a megyei munkaügyi hivatal igazgatója szintén szimatot fogott, ám ő azt állította, hogy Pogány kisasszony nem létező személy, hanem regényhős.

‘Pogány kisasszony’ az élete jelentős részét Párizsban dolgozó Constantin Brancusi (1876-1957) egyik leglíraibb műve. Ihletője – kevesen tudják – Pollatsek Margit (1879-1964) Budapesten született zsidó festőművésznő volt. Aki 1899-1900-ban Karlovszky Bertalan tanítványa, majd 1902-től négy éven át a nagybányai festőiskolát látogatta, miközben a nevét Pogány Margitra változtatta. A fiatal művészlány az 1910-es évek elején szintén Párizsban dolgozott, s akkortájt ismerkedett meg a román szobrásszal, akit a gyönyörű lány szépsége azonnal megigézett.

Kár, hogy ezt a románok közül is kevesen tudják.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.