Forrás: Magyar Rádió

Leállt az izraeli támadás

Tovább húzódik a koalíciós válság

2005. január 3., hétfő 11:45

241 olvasás

A rossz idő miatt a csapatokat kivonták, átcsoportosítják.

Fotó: Marosi AntalA rossz időjárás miatt Izrael leállította a Gázai övezet északi részén vasárnap indított nagyszabású hadműveletet. Egy katonai szóvivő közölte, hogy a csapatokat kivonták, és átcsoportosították egy olyan helyre, ahonnan szükség szerint újra bevethetők.

Előzőleg Mahmúd Abbasz, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője bírálta az izraeli akciót, amely szerinte zavarja a január 9-ére tervezett palesztin elnökválasztást.

Saron ultimátuma: hét végéig kormány vagy választás

Izraelben tovább húzódik a koalíciós válság. Ariel Saron miniszterelnök ragaszkodik hozzá, hogy Likud-beli belső, jobboldali ellenzékének követelésére a baloldali Munkapárt mellett egy vallásos párt is részese legyen az új kormánykoalíciónak. Azonban még mindig nem sikerült megegyezni az Egyesült Tóra Párttal, pedig a miniszterelnök megígérte nekik, hogy teljesíti legfőbb követelésüket, vagyis az ultra-ortodox iskolákra nem lesz érvényes az új izraeli oktatási reform, továbbra sem kell majd világi tárgyakat, matematikát és idegen nyelveket tanulniuk.

Az izraeli közszolgálati rádióban az ortodox vallásos párt képviselője azt nyilatkozta, hogy a pártot irányító 11 tagú rabbi tanács mérlegeli a kormányba lépés feltételeit, de döntésükhöz hosszabb időre van szükség.

Saronhoz közeli források bejelentették a rádióban, hogy a kormányfő új választásokat ír ki Izraelben, ha hét végéig nem sikerül tető alá hoznia az új, stabilabb kormánykoalíciót, amelynek 66 mandátuma lenne a 120 tagú parlamentben.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.