Forrás: NOL

Izrael újra betört Gázába

Abbasz a szélsőségeseket védi

Munkatársunktól, 2005. január 3. 00:00

Palesztin asszony a Hán Junisz menekülttáborbanKép: Reuters – Mohammed Salem

Nagyszabású hadműveletet indított az izraeli hadsereg tegnap a Gázai övezet északi részén, Bét Hanun térségében.

A benyomulásban ötven harckocsi és páncélozott jármű vett részt. – Erőink azért léptek közbe, hogy gátat vessünk izraeli célpontok rakétákkal és aknagránátokkal való támadásának – közölte egy katonai szóvivő. Hozzátette, hogy két rakéta érte el az említett körzetből Szderot izraeli várost, két másik Kasszám rakétát pedig szombaton lőttek ki izraeli területre.

– Utasítottam a hadsereget, hogy próbáljon véget vetni a rakéta- és aknagránát-támadásoknak. A katonák szabad kezet kaptak – mondta Saul Mofaz védelmi miniszter. Az MTI szerint az Ezzeddin al-Kasszam Brigádok, a Hamasz szélsőséges palesztin mozgalom katonai szárnya közleményben tudatta, hogy emberei vasárnap három rakétát lőttek ki Szderotra.

Az újabb izraeli behatolás csupán néhány órával azután kezdődött, hogy véget ért egy másik, több napos hadművelet a Gázai övezet déli részén lévő Hán Junisz menekülttáborában. A manőver célja – a hadsereg szerint – ugyancsak az volt, hogy véget vessenek az izraeli célpontok elleni támadásoknak.

Izraelt bírálta hét végi nyilatkozataiban Mahmud Abbasz, a Palesztin Felszabadítási Szervezet elnöke. Ugyanakkor védelmébe vette a palesztin fegyvereseket Izraellel szemben, elutasítva azokat az izraeli követeléseket, hogy sújtson le a szélsőséges csoportokra.

‘Nagyon sajnáljuk az izraeli eszkalációt – nyilatkozta Abbasz az AFP hírügynökségnek -, amelynek célja a palesztin választások akadályozása.’ A közelgő választás fő esélyese szerint a nemzetközi közvéleménynek nagy figyelmet kell fordítania arra, ami folyik, mert ‘a demokratikus folyamat van veszélyben’. A palesztin rakétatámadásokról Abbasz azt mondta, hogy azok nem szolgálják a palesztinok érdekeit, mert kemény izraeli ellencsapásokat váltanak ki.

Hírösszefoglalónk

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.