Forrás: NOL

Szexszeminárium a kabaréban

Szászi Júlia, 2004. december 31. 00:00

A legkeresettebb nevettető, Bernhard Ludwig orvosi kifejezésekkel finomítja szalonképessé a trágár szavakat

A legkeresettebb ausztriai nevettető manapság egy „civil”. Bernhard Ludwig a hétfői bécsi fellépéseket és nem ritka németországi, svájci vendégszerepléseit leszámítva eredeti hivatását űzi: továbbképző tanfolyamokat tart belgyógyászoknak és általános orvosoknak, csoportterápiát kilóiktól megszabadulni próbáló túlsúlyosoknak.

Ludwig viselkedéstannal foglalkozó pszichológus: orvosi körök nagyra értékelik és alkalmazzák több mint húsz éve kidolgozott módszereit a magas vérnyomás és a szívbetegségek megelőzésében. Esküdt ellensége a szívinfarktusnak és a magas vérnyomásnak, ám nézetei elfogadtatásához a megszokottól eltérő utat választott. Aki egy-egy fellépésekor önfeledten hahotázik poénjain, később kénytelen eltöprengni, vajon kabaréban volt, avagy inkább egy szemináriumon vett-e részt. Az 1948-as születésű Ludwig ezt tudatosan vállalja, s kabaréjának maga is a szemináriumi jelzőt kölcsönzi.

A műfaj tudományos előadásainak köszönheti születését. Ezeket Ludwig vele született képességének köszönhetően és az elfogadtatás vágyától vezérelve meg-meg tűzdeli humoros példákkal, fordulatokkal. Szakmai hallgatósága regéket mesél arról, hogyan dőlt a nevetéstől. Csak idő kérdése volt a lehetőség felfedezése, s a kigyűjtött humoros részek kipróbálása nem szakközönségen.

Igazi célja, akár nevettet, akár komolyan előad, az egészségre nevelés. De hát az ember már csak olyan, hogy a kioktatásra nem mindig figyel oda. Így hát ő fordítva ül a lóra: nem a diéta szükségességéről beszél, hanem arról, hogyan lehet a kínkeserves fogyókúra után garantáltan megint egészségre ártalmas hájréteghez jutni. Ne bízza szívét a véletlenre – inti közönségét -, szervezze meg saját, egyénre szabott infarktusprogramját. Ismerje fel, milyen előnyökkel jár a túlzott dohányzás, milyen nemes cselekedet a koronaér emancipálása, hogyan lehet garantáltan előállítani a napi 24 órás frusztrációt. A legnagyobb sikereit Bevezetés a szexuális kielégületlenségbe című műsorával aratja, amely kényesnél kényesebb konkrét helyzetekről tréfálkozik, bátran számítva arra, hogy közönsége egyik-másik szituációt igencsak jól ismeri. Sőt, a bécsi belvároson kívül eső, egykori moziból átalakított kis színházban megrendezett estjein a közönséget is aktivizálja, férfiakat és nőket külön csoportba ülteti, s anonim közös választ kér a szexuális kapcsolatok egyik-másik kényes kérdésére. A közönség vígan veszi a lapot, az orvosi szavakkal trágárból szalonképessé finomított kérdésekre lelkes válaszok érkeznek: csoportosan helyeselve vagy tagadva a legintimebb szokásokról vallanak, leleplezve magukat – és mégse. Ludwig finom iróniával átszőtt poénjait nem tartja annak, előadásait az önmegismerés fontos részének tekinti, s lehet benne valami, hiszen a kis teremben elhelyezett asztaloknál már fél órával a kezdés előtt alig lehet helyet kapni. A közönség remekül érzi magát, de ennél több történik: valamit hazavisz a hallottakból, mégpedig nemcsak a jó hangulatból. Előbb-utóbb talpára állítja az agyában megragadt, fordított értelemben adagolt tanácsokat, vagy elgondolkodik a feltett kérdéseken, és saját válaszain.

Bernhard Ludwig sikerének titka, hogy teljesen más, mint Bécs máig tisztelt nagyjai. Aki az itteni gyökerű hagyományos kabaréhumort próbálja nyújtani, annak beletörhet a bicskája, hamar összehasonlíthatják a rég elhunyt Karl Farkassal, Fritz Grünbaummal, vagy Helmut Qualtingerrel, s az ilyen megmérettetésből ki sem kerülhet győztesen. Van közönsége annak a hagyományos zsidó humornak, amit Gerhard Bronner visz időről-időre színpadra – de hát ő is a fent említett nagy elődökből táplálkozik. Bernhard Ludwig merőben mást nyújt, érinthetetlennek tartott dolgok fonákját, finoman csúfolódik – s ezt értékelik az emberek.

Bécs, 2004. december

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.