Forrás: MNO

Saron: Az EU maradjon távol a békefolyamattól

A német nyelvterület sajtószemléje

2004. december 30. 12:30

Keresztes Lajos

Európa nem viselkedik elég kiegyensúlyozottan ahhoz, hogy részt vegyen az izraeli-palesztin békefolyamatban, írja Ariel Saron szavait idézve a Der Spiegel. A kelet-európai zsidók bevándorlása kapcsán határozottan ellenezi a szabályok szigorítását az egyik németországi zsidó szervezet – közölte a Netzeitung intenetes hírportál.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hírmagazin Saron csak pénzosztót lát az EU-ban címmel idézi az izraeli Maariv című lapnak nyilatkozó miniszterelnököt.

Európa nem viselkedik kellően kiegyensúlyozottan ahhoz, hogy részt vegyen a palesztinokkal folytatott politikai folyamatokban, idézi az izraeli Maariv című lap Ariel Saront, aki az EU tagállamok Izraelbe akkreditált nagyköveteivel találkozott.

„Önök befektethetnek a palesztin autonómia tanácsba, építhetnek erőműveket és vízműveket, autópályákat és utakat, valamint lakóházakat a menekülteknek. Azonban önöknek nem kell a biztonsági kérdésekkel kapcsolatos politikai folyamatba bekapcsolódniuk” – mondta az izraeli miniszterelnök a diplomatáknak. Nagy-Britannia továbbra sem akadályozza meg, hogy pénz áramoljon a radikális iszlám Hamaszhoz, folytatta bírálatát Saron.

Egy Izraelbe akkreditált követ emlékeztette Saront az EU külpolitikai képviselőjének, Javier Solanának azon kijelentésére, miszerint az uniónak szerepe van a békefolyamatban, függetlenül attól, hogy az tetszik Izraelnek vagy sem. „Látogatása során Solana nagyon barátságos volt, ilyesmit nem mondott” – válaszolt a felvetésre Saron. „Mondja meg neki – folytatta – ha Izrael Európát nem kívánja résztvevőként látni, akkor nem lesz a békefolyamat résztvevője.”

Netzeitung (netzeitung.de)

Az internetes hírportál Liberális zsidók a zsidó bevándorlás megkönnyítéséért címmel közli Jan Mühlstein a Haladó zsidók németországi uniója (UPJ) elnökének álláspontját.

A kelet-európai zsidók bevándorlása kapcsán Jan Mühlstein, határozottan ellenezte a szabályok szigorítását. „Álláspontunk szerint, nem szabad megtagadni azon zsidók befogadását, akik az antiszemitizmus elől Németországba kívánnak költözni”.

A jelenlegi szabályozás szerint azon személyek vándorolhatnak Németországba, akik izraelita vallásúak, vagy legalább egyik szülőjük zsidó. Az úgy nevezett kontingens menekültekre vonatkozó szabályozás 1991-ből származik. A jelenlegi szabályozás újrafogalmazását a 2005. január 1-én életbe lépő új bevándorlási törvény tette szükségszerűvé. A kedvezményes bevándorlás szabályozását, mely jelenleg csak a FÁK országaiból érkezőkre érvényes, Mühlstein szerint a többi országra is ki kell terjeszteni. Mint érvelt, Németország „történelmi kötelessége”, hogy minden zsidót befogadjon, aki üldözésnek van kitéve.

Mühlstein úgy vélte, a leendő bevándorlási szabályozásnak a nem zsidó családtagokra is vonatkoznia kell. A zsidó vallási törvény, a Halacha szerint az a zsidó, akinek az anyja zsidó, ezért a zsidó apa gyermekeinek jogát nem ismerik el. Mühlstein szerint ez a passzus már elavult. Akinek zsidó az édesapja és érdeklődik a zsidóság iránt, az integrálható egy zsidó közösségbe. „Mi arra bíztatjuk az ilyen embereket, hogy térjenek át a zsidó hitre” mondta az UPJ elnöke.

Mühlstein problematikusnak nevezte, hogy az új bevándorlási törvény kapcsán hiányzik az átmeneti szabályozás. Ezért támogatja a Zsidók Központi Tanácsának követelését, miszerint a becslések értelmében még a 27.000 FÁK országokból bevándorolni szándékozó a régi szabályozás települhessen Németországba.

Mühlstein elismerte, hogy adódnak problémák a bevándorlók integrálásakor. Az tény, hogy a FÁK országaiból érkező zsidók 85 százaléka Németországban hosszútávon is szociális segélyekből élnek, szerinte arra vezethető vissza, hogy az újonnan érkezőket Németország olyan területein élnek, ahol nem találnak kapcsolatot zsidó közösségekkel. „Az integráció ügyében valamit ki kell találnunk.”

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.