Forrás: NOL

Összefoglaló az áldozatokról és a segélyekről

Népszabadság Online, 2005. január 7. 19:00

Jan Egeland, az ENSZ segélyprogramjainak koordinátora szerint a hivatalos adatoknál valószínűleg sokkal nagyobb a tényleges emberveszteség, mert ezrekre rúghat azoknak a száma, akiket nyomtalanul elsodort örökre az ár.

Eddig több mint 6 milliárd dollár kormányzati és magánadományt gyűjtöttek össze a világ országai a dél-ázsiai természeti katasztrófa áldozatainak megsegítésére. A legnagyobb összegeket Németország, Ausztrália és Japán ajánlotta fel.

Továbbra is özönlenek a segélyek az elemi csapástól sújtott területekre, de nem mindig az, ami a legszükségesebb. A legalapvetőbb feladat vízfertőtlenítő tabletták szétosztása a túlélőknek, nehogy járványok törjenek ki a szennyezett víz fogyasztása miatt. Eddig nem észleltek súlyos járványos betegséget a térségben.

100 millió font eddig a brit lakossági adományok értéke. A holland lakosság egyetlen nap alatt, csütörtökön 112,4 millió eurót adott össze. Ausztrália lakosai közel 120 millió ausztrál dollárt (92 millió amerikai dollár) gyűjtöttek össze péntekig. Szaúd-Arábiában egy segélykérő tévéműsor hatására 308 millió szaúdi rialt (82,1 millió dollárt) ajánlott fel a lakosság. A Gallup intézet felmérése szerint majdnem minden második amerikai háztartás adakozott már az indiai-óceáni szökőár kárvallottjainak megsegítésére.

A kínai kormány a már korábban felajánlott 63 millió dolláron túl további 20 millió dollárt ígért pénteken. Oroszország kétmillió dollár értékben több mint 64 tonna segélyszállítmányt juttatott el péntekig légi úton Dél-, és Délkelet-Ázsia katasztrófa sújtotta országaiba – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Egyelőre nem mérhető fel pontosan, melyik állam mekkora mértékben segíti a szerencsétlenül járt térségeket, mert áttekinthetetlenek a különféle jellegű segélyajánlatok. Jan Egeland, a világszervezet rendkívüli segélyezési akcióinak koordinátora ezért felszólította az adományozó országokat és nemzetközi szervezeteket: mielőbb közöljék, hogy készpénz vagy anyagi segítség formájában kívánják-e teljesíteni segélyezésre vonatkozó ígéreteiket. Azt is tudatniuk kellene a világszervezettel, mennyit szánnak felajánlásaikból azazonnali mentésre, és mennyit a hosszabb távú újjáépítésre. Tisztázandó továbbá, mely segítséget nyújtják hitelként, és mi az, amit nem kell később visszatéríteni a felajánlott összegekből.

A segítség egy igen emberközeli módját vetette fel pénteken Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke, bel- és igazságügyi biztos. Javaslata szerint európai családoknak kellene átmenetileg befogadniuk azokat a dél-, délkelet-ázsiai gyerekeket, akik súlyos helyzetbe kerültek az elemi csapás következtében. Az európai családok gondoskodhatnának e gyerekek ellátásáról, gondozásáról, taníttatásáról, amíg nem rendeződik a helyzet a katasztrófa során szétdúlt térségekben – mondta. Hozzátette, hogy az EU szervezhetné az ilyen átmeneti befogadásokat, és gondoskodhatna arról, hogy a befogadott gyerekek kapcsolata ne szakadjon meg otthon maradt családtagjaikkal.

Az alábbi táblázatban közöljük az egyes országok által hivatalosan megerősített számokat az áldozatok számáról.

Indonézia

101.318

Srí Lanka

30.680

India

15.782

Thaiföld

5.291

Szomália

298

Mianmar (Burma)

90

Maldív-szigetek

82

Malájzia

74

Németország

60

Svédország

52

Nagy-Britannia

41

Egyesült Államok

35

Japán

23

Svájc

23

Franciaország

22

Olaszország

20

Ausztrália

17

Norvégia

16

Finnország

15

Oroszország

12

Dél-Korea

11

Tanzánia

10

Dél-Afrika

10

Szingapúr

9

Hongkong

8

Dánia

7

Hollandia

7

Belgium

6

Kanada

5

Lengyelország

5

Izrael

4

Kína

3

Tajvan

3

Banglades

2

Brazília

2

Argentína

2

Új-Zéland

2

Mexikó

2

Kenya

1

Horvátország

1

Írország

1

Csehország

1

Chile

1

Kolumbia

1

Törökország

1

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.