Forrás: NOL

Izraeli bírák a majmok jogairól

Yehuda Lahav, 2005. január 6. 00:00

Az izraeli legfelsőbb bíróságot szinte elárasztják a különböző emberjogi és kisebbségjogi szervezetek a nők, a gyerekek, a palesztinok, a vendégmunkások jogait sértő intézkedések elleni panaszaikkal. Mintha ez nem lenne elég az amúgy is túlterhelt bíráknak, tegnap az állatvédő liga beadványával kellett foglalkozniuk, amely a majmok importját és exportját sérelmezte.

A majmokat többnyire Mauritius szigetéről importálják Mazor izraeli mezőgazdasági farmra, ahonnan legtöbbjüket európai kutatóintézetekbe exportálják orvosi és más kutatási célokra. Az állatvédő liga szerint ezzel Izrael megsérti az általa is aláírt nemzetközi konvenciókat. A legfelsőbb bíróság háromtagú tanácsa, élén a legfelsőbb bíróság elnökével, Aharon Barakkal, elutasította a beadványt. Döntése értelmében a majombehozatal a mauritiusi hatóságok jóváhagyásával történik, még pedig olyan mennyiségben, amely nem veszélyezteti kihalással vagy számuk jelentős csökkenésével az érintett majomfajtákat.

A gyógykezelést elősegítő izraeli egyetemközi fórum megelégedéssel fogadta a bíróság döntését, amely – szerinte – bizonyságul szolgálhat, hogy Izrael azon haladó szellemű országok körébe tartozik, amelyek elősegítik a tudomány haladását és a közegészség fejlesztését.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.