Forrás: MNO

Izrael: „szakmai tévedés” okozta az egyiptomi rendőrök halálát

2004. december 28. 12:58

Orosz Zoltán

Lezárult a hivatalos izraeli vizsgálat, amely a gázai övezetben múlt hónapban történt, három egyiptomi rendőr halálát eredményező incidens ügyében indult. Az vizsgálat eredménye szerint „szakmai tévedés” okozta, hogy egy izraeli harckocsi tüzet nyitott a fegyvercsempészeknek vélt rendőrökre – jelentette a BBC.

Moshe Yaalon, az izraeli hadsereg parancsnoka a vizsgálat eredményéről telefonon külön is értesítette egyiptomi kollégáját. A tábornok elmondta a sajtó munkatársainak: tudatta az egyiptomi főparancsnokkal azt is, hogy felelőségre fogják vonni az érintetteket.

Emlékezetes: múlt hónapban egy izraeli tank nyitott tüzet a három egyiptomi rendőrre az egyiptomi határ palesztin fegyvercsempészek által leggyakrabban használt szakaszánál. Az egyiptomiakat fegyvercsempésznek nézték.

Yaalon elmondása szerint a jelentés megállapította: az incidenst a térségben állomásozó páncélosok vezetéséért felelős parancsnokság „szakmai hibája (&) és az erők vezetésében és ellenőrzésében tapasztalható hanyagsága” eredményezte.

Az incidens nagy visszatetszést váltott ki Egyiptomban – Ariel Saron izraeli miniszterelnök sietve követte meg egyiptomi kollégáját, hangsúlyozva, hogy tévedés történt. A mintegy 55 éves szomszédságuk óta már több háborút is vívó Egyiptom és Izrael 1979 óta él békében egymással.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.