Forrás: NOL

Üzbég választások az ellenzék kizárásával

Munkatársunktól, 2004. december 26. 18:54

Az ellenzék teljes kizárásával rendezték meg a vasárnapi parlamenti választásokat vasárnap Üzbegisztánban. Képviselői mandátumért csak annak az öt pártnak a jelöltjei szállhattak ringbe, amelyek Iszlam Karimov elnököt támogatják.

Az ellenzéki pártok a szavazás bojkottjára szólítottak fel. Karimov a maga részéről kijelentette: nem fogja eltűrni, hogy olyan ‘forradalmak’ robbanjanak ki a közép-ázsiai országban, mint Ukrajnában vagy korábban Grúziában. Az államfő újságírók előtt kijelentette: az Ukrajnában és Grúziában történtek belső feszültségekre utalnak, amelyeket a külföldi beavatkozás is gerjesztett. Úgy vélekedett, hogy a demokrácia nem jelentheti az államhatalom lerombolását. Hangoztatta: Üzbegisztán a saját elképzelése szerinti demokrácia megteremtéséhez ragaszkodik.

Az egykori kommunista pártfőtitkár Karimov államfőként 1990 óta áll a volt szovjet köztársaság élén, amely a térség egyik legszegényebb állama. Az elnököt az elmúlt években számos külföldi bírálat érte az emberi jogok durva megsértése miatt. Emberi jogi szervezetek szerint az országban meghaladja a hatezret a politikai foglyok száma.

Eközben a sajátos üzbég választásokat elítélte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), Karimov államfő visszautasította a bírálatot. Azt hangoztatta, hogy az EBESZ Európát képviseli, Üzbegisztán azonban – mint fogalmazott – Közép-Ázsiában van. Az EBESZ hétfőre ígérte állásfoglalását a választásokkal kapcsolatban.

A közelmúltban több robbantásos merényletet hajtottak végre az Egyesült Államok, Izrael és több más ország taskenti nagykövetsége, illetve képviselete ellen. Az üzbég hatóságok iszlám radikálisokat vádoltak a számos halálos áldozatot követelő merényletekkel.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.