Forrás: Magyar Rádió

Izrael kivonul Ciszjordániából a választások idejére

2004. december 26., vasárnap 15:14

207 olvasás

Az izraeli kormány a palesztin elnökválasztás lebonyolítását segítő intézkedésekről döntött.

Az izraeli közszolgálati rádióban is közvetített ülésen elfogadták, hogy az izraeli hadsereg a január 9-i voksolás előtt 72 órára kivonul Ciszjordánia városaiból. Izrael lehetővé teszi a hét elnökjelölt, valamint az 500 külföldi megfigyelő szabad mozgását.

Ariel Saron miniszterelnök azt mondta: mindent megtesz a palesztin elnökválasztás szabad, igazságos és hatékony megtartása érdekében.

Magas részvétel a palesztin helyhatósági választásokon

Ciszjordániában a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezető ereje, a Fatah mozgalom nyerte meg a helyhatósági választásokat. A Fatah és szövetségesei 16 helyen győztek a csütörtöki szavazásokon, míg a Hamasz radikális palesztin szervezet kilenc helyet szerzett.

Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője egy választási gyűlésen kijelentette: a palesztin állam kizárólag békés eszközökkel szerezheti meg függetlenségét.

Nagyon magas, 81 százalékos volt a részvétel az 1976 óta először megrendezett palesztin helyhatósági választásokon.

Közben hivatalosan is megkezdődött a kampány a január 9-én esedékes palesztin elnökválasztásra Arafat utódlásáért. Abu Mazen, a PFSZ vezetője, a Fatah hivatalos jelöltje kampánynyitó beszédében minden izraeli település felszámolását követelte az 1967-ben elfoglalt területeken, az elválasztó biztonsági kerítésrendszer lebontását, valamint a biztonsági foglyok szabadon eresztését.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.