Forrás: NOL

Fatah és Hamász siker a ciszjordániai választáson

Munkatársunktól, 2004. december 26. 16:29

Bár a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezető ereje, a Fatah mozgalom nyerte meg a helyhatósági választásokat Ciszjordániában, de a szélsőséges Hamász is igen jól szerepelt – derült ki a vasárnap nyilvánosságra hozott hivatalos végeredményből.

A Fatah és szövetségesei 16 helyen győztek a csütörtöki választásokon, míg a Hamász kilenc helyet szerzett magának. A szélsőséges mozgalom most először vett részt palesztin választásokon, amelyet 1976 óta most először rendeztek az Izrael által megszállt palesztin területeken.

A hivatalos eredmények nagy mértékben egyeznek a két nappal ezelőtt nyilvánosságra hozott előzetes eredményekkel. a választásokon 90 százalékos volt a részvétel.

A Hamász tisztségviselői korábban azt állították, hogy megfigyelőik számítása szerint legkevesebb 17 helyen győzött az Izrael állam létét és így a béketárgyalásokat is elutasító radikális szervezet.

A most született eredmény mindenképpen jelzés értékű a jövő hónapban tartandó választásokra.

Mahmúd Abbász, a PFSZ vezetője vasárnap kijelentette: a palesztin állam kizárólag békés eszközökkel szerezheti meg függetlenségét. A palesztin vezető egy választási gyűlésen mondott beszédet Rámalláhban. Lehetetlen Palesztina felszabadítása fegyverekkel, mert az erőegyensúly nem a palesztinok fölényét mutatja – fogalmazott Mahmúd Abbász, akit mérsékelt politikusnak tartanak a nemzetközi politikai színtéren, már többször állást foglalt a 2000 szeptemberében kezdődött fegyveres felkelés, az intifáda befejezése mellett.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.