Forrás: NOL

Hamis ereklye Salamon templomában

Munkatársunktól, 2004. december 24. 12:17

Hamisítvány az a régészeti lelet, amelyet két és fél évtizeden át Salamon király jeruzsálemi templomából megmaradt egyetlen ereklyeként tiszteltek Izraelben – jelentette be a leletet őrző jeruzsálemi Izrael Múzeum.

Egy gránátalmát mintázó, elefántcsontból faragott díszről van szó, amelyről eddig azt gondolták a tudósok, hogy a Salamon király által építtetett első Templom (a frigyláda őrzője, a Jahve-kultusz központja) valamelyik papi méltóságának jelvényéhez tartozott.

Az újabb vizsgálatok most megállapították, hogy a műtárgy bronzkori, tehát jóval korábbi az i.e. X. században épített első Templomnál. A rajta levő héber felirat pedig, amely szerint a dísztárgy a templom tulajdona volt, legújabbkori hamisítvány. (A Templom, amelyet I. Heródes az i.e. I. században átépíttetett, i.sz. 70-ig állt fenn, amíg Titus római császár légiói le nem rombolták. Nagyjából azon a helyen állt, ahol ma a muzulmánok egyik legszentebb helyeként tisztelt al-Aksza épületegyüttese, illetve azon belül a Sziklamecset látható.)

Az Izrael Múzeum egy névtelenül jelentkező műgyűjtőtől vásárolta meg e műtárgyat a nyolcvanas években, méghozzá rejtélyes körülmények között. A vételárként kialkudott 550 ezer dollárt titkos svájci bankszámlára utalta át a névtelen eladónak.

Számos régész megvizsgálta a leletet a vétel előtt és után is, s mind egyetértettek annak valódiságában. A megvásárlás előtt Nahman Avigad neves archeológus mondta ki az akkor végsőnek gondolt hitelesítő szót.

Az izraeli rendőrség és az Izraeli Régészeti Hatóság azonban nagyszabású vizsgálatsorozatot hajtott végre az utóbbi hónapokban, mert megszaporodtak a műtárgyakat, régiségeket hamisító hálózatok az országban. Ennek során újra elővették a hüvelykujjnyi elefáncsont-gránátalmát is, és az újabb vizsgálatok nyomán született meg az a verdikt, amely hamisítvánnyá nyilvánította e műtárgyat. Több hatóság és szakértői testület vett részt az újabb elemzésekben – közölte James Snyder, a múzeum igazgatója

Az utóbbi időben több hasonló eset keltett nagy feltűnést Izraelben. A jövő héten áll például bíróság elé Oled Golan műgyűjtő, aki azt állította tavaly, hogy birtokába jutott Jakab – Jézus testvére – osszáriuma (csontháza). Utóbb kiderült, hogy bár az osszárium valóban Jézus korából származik, a felirat napjainkban készült a hamisítvány, és semmi sem bizonyítja, hogy a csontháznak bármi köze lenne Jézus családjához.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.