Forrás: Magyar Rádió

Újabb nehézség az izraeli kormányzat megújítása előtt

2004. december 23., csütörtök 12:40

Izraelben egy jogi kérdés késlelteti a nagykoalíció megalakítását. A Likud és a Munkapárt megállapodása szerint ugyanis Simon Peresz, a baloldali Munkapárt vezetője Ariel Saron miniszterelnök helyettese lesz az új egységkormányban.

Azonban Saronnak már van egy Likud párti helyettese, Ehud Omert és esetleges akadályoztatása miatt nem akarja a hatalmat a baloldal kezébe adni és ezért csak egy újabb, második helyettesi tisztségről lehet szó.

Azonban Izrael alaptörvénye szerint a miniszterelnöknek csak egy helyettese lehet, és ennek megváltoztatása egy hosszú jogi procedúra, ami legalább még három hetet vesz igénybe. Ezért ha a Munkapárt ragaszkodik hozzá, hogy az új kormánytagok beiktatásánál Simon Peresz azonnal, már mint miniszterelnök-helyettes tegye le az esküt, akkor az új koalíció csak január közepe táján láthat munkához.

Ha így alakulna, akkor Izraelben az év első három hónapjában a tavalyi költségvetés szerint működnének a minisztériumok, mivel Saronnak kisebbségben nem sikerült megszavaztatnia a 2005-ös büdzsét és 2004-ben még nem volt szó az elszakadási terv költségvetéséről, a kiköltöző telepesek kártérítéséről.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.